Göteborgs Fria

Tillgänglighetstest: En vanlig dag i Göteborg

Vilka spårvagnar, kaféer och museer som är tillgängliga går att se på Västtrafiks, Go:teborgs och Tillgänglighetsinventerats hemsidor. Vi gör en testresa med hjälp av dessa innan vi ger oss ut på stan – för att slippa bli stoppade av oväntade hinder.

Det är torsdag morgon och vi ska hemifrån Kortedala Torg till arbetet vid Sahlgrenska sjukhuset (huvudentrén). Vi behöver vara framme på jobbet klockan 7 och klickar i på Västtrafiks hemsida att vi söker en resa där spårvagnen har rullstolsplats och ramp eller lift. Spårvagn 6 går hela vägen till jobbet. När vi söker på resan får vi informationen: ”Några fordon som planeras trafikera linjen har Rullstolsplats (50 procent) eller Ramp eller lift (48 procent)”. Samma information kommer upp när vi istället väljer linje 11 och buss 58.

Det är alltså 50 procents chans att vi kommer till jobbet i tid.

Efter jobbet har vi bokat in att gå på kafé med en vän. Informationen på Go:teborgs hemsida är glädjande efter problemen med spårvagnsresan:

”I Göteborg finns mängder av möjligheter för dig som är funktionshindrad. Du kan välja bland flertalet restauranger, museer, sevärdheter och evenemang som är tillgänglighetsinventerade och anpassade. Göteborg är mån om och har som mål att staden ska vara till för alla.”

Via hemsidan tipsas vi om tillgänglighetsdatabasen för Västsverige, som visar vilka ställen som är inventerade. Vi ska snart få veta att ”tillgänglighetsinventerat” inte alls är samma sak som ”tillgängligt”. Istället betyder inventerat endast att hinder har antecknats, men inte att de har tagits bort.

Vi söker efter någonstans att äta i Göteborg. I sökningen ingår både restauranger och kaféer. Resultatet är att vi får fram åtta ställen. Eftersom vi helst ville fika återstår bara två ställen. Men databasen visar inte vilka kaféer som är tillgängliga – utan vilka som är inventerade. Ett av de två kaféerna visar sig vara fullkomligt otillgängligt. Vid inventeringen hade man upptäckt att det var 20 trappsteg in till kafeét.

Det andra kafét har också trappsteg, men det står att det finns en ramp.

Efter kafébesöket planerar vi att gå på bio och se filmen Små Citroner gula. Filmstaden Bergakungen finns med i tillgänglighetsdatabasen. Men det visar sig att det endast är salong 1, 2 och 14 som har någolunda bra platser för rullstolar, i dessa salonger får man sitta vid sidan av mittenraden respektive på sidan, längst bak. Men Små Citroner gula går i salong 8, och där får man sitta längst fram, framför första raden. Vem vill sitta där? Av de 24 filmer som går på Bergakungen kan vi välja mellan fyra, om vi inte vill sitta längst fram.

Ingen av de fyra filmerna lockar.

Sammanfattningsvis var det 50 procents chans att komma till jobbet i tid, det fanns ett kafé i tillgänglighetsdatabasen som vi kunde komma in på och vi fick avstå bion på grund av dåliga platser. Detta i en stad som uppger sig ha ”mängder av möjligheter för dig som är funktionshindrad”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Göteborg misslyckas med tillgängligheten – igen

På söndag, den 31 mars, ska Göteborg vara tillgängligt. Det målet satte kommunen upp efter att ha missat det nationella måldatumet den 31 december 2010. Men kommunens arbete ligger fortfarande bara i startgroparna.

Göteborgs Fria

Kritik mot tillgänglighetspris

Göteborgs Stad fick i går första pris i den europeiska tillgänglighetstävlingen Access City Award. Det möter nu kritik.

Göteborgs Fria

Revisorer kritiserar kommunala nämnder

Brister gällande upphandling, stöd till elever och gällande familjehemsplaceringar av barn. Det är några av de brister som stadsrevisionen upptäckt i sin granskning av kommunens nämnder. De nämnder som får kritik är Arkivnämnden, SDN Angered, SDN Västra Hisingen och SDN Örgryte Härlanda.

Göteborgs Fria

De använder civil olydnad för tillgänglighet

Att tillgängligheten till många offentliga lokaler i Göteborg fortfarande är begränsad har fått en nystartad aktivistgrupp att tröttna. Nu tar de till civil olydnad för att påverka.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu