Fria Tidningen

Unga hbtq-idrottare i fokus

Idrottens starka heteronorm gör att alla inte känner sig välkomna, speciellt de unga. För att förbättra kunskapen och förståelsen kring hbtq-frågor och idrott håller nu Ungdomsstyrelsen och en rad andra organisationer en konferensdag i ämnet.

Det var för två år sedan som Ungdomsstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att öka kompetensen bland personal inom fritidsverksamheter för att skapa fördomsfria miljöer för unga hbtq-personer. Ett steg i det är att tillsammans med RFSL, RFSL ungdom, Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet hålla en konferensdag på ämnet. En rad experter har bjudits in för att presentera sin forskning under dagen. Bland annat kommer ett amerikanskt forskarpar som studerat inkludering av könsöverskridande idrottare och forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan ska föreläsa om heteronormativitet inom tävlingsidrotten.

På plats är också RFSL och RFSL ungdom som ska presentera resultaten från en undersökning de genomfört med bidrag från Riksidrottsförbundet. I undersökningen har de samlat in erfarenheter från hbtq-ungdomar inom svensk idrott för att bättre förstå deras tillvaro. En av dem som föreläser är Frida Darj, projektledare och utbildare på RFSL ungdom.

– Vi har pratat med 40 unga hbtq-personer som idrottar på något sätt. Det kan vara i föreningsidrott, att man idrottar själv eller elitidrottar. 25 av dem har vi intervjuat och 15 har har skrivit en berättelse där de själva fått tagit fasta på de teman de tycker är viktiga, berättar hon.

Resultaten av undersökningen visar att erfarenheterna skiljer sig åt mellan transpersoner och homo- och bisexuella cis-personer.

– För de homo- och bisexuella är det mycket attityder och jargong som ställer till problem. Men för unga transpersoner är det könsuppdelningen inom idrotten som ställer till problem. Alla idrotter utom ridsport är ju könsuppdelade på tävlingsnivå, säger Frida Darj.

Ett exempel de fått höra när de gjort undersökningen kom från en kille som är transsexuell. Han spelade med tjejer som liten och under en match hetsades han av en motspelares mamma att dra ned byxorna och bevisa att han var tjej. En annan person kunde dock ingripa och stoppa det hela innan något hände.

– Det är egenhändigt utförda könstester. Det är ju helt fruktansvärt, säger Frida Darj.

Förutom skillnader mellan transpersoner och homo- och bisexuella har undersökningen också visat att det finns vissa små skillnader mellan killars och tjejers upplevelser inom idrotten.

– Det som skiljer är att det är några få killar som varit med om mycket grövre saker, som att bli aktivt trakasserad av sina lagkamrater. Samtidigt är det några få tjejer som inom den reguljära föreningsidrotten har hittat en frizon i sina lag. Inte bara att de slipper trakasserier utan där de även blir positivt bekräftade av sina lagkamrater, säger Frida Darj.

Konferensdagen som hålls den 15 mars på Norra Latin i Stockholm är en uppföljning på tidigare konferenser som Ungdomsstyrelsen haft och en genomgång av arbetet som skett sedan dess. Frida Darj hoppas att dagen ska bidra till att hbtq-frågorna hamnar på ett bredare plan och hjälper idrotten att utvecklas.

– Man kan hoppas att det följer den generella samhällsutvecklingen som åtminstone på ett officiellt plan går ut på att ge människor lika rättigheter, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så (o)jämställt är OS

Om mindre än två månader börjar sommar-OS i London. Inför tävlingarna har Fria granskat hur könsfördelningen ser ut bland både deltagare och de som sitter i OS-toppen. Trots internationella olympiska kommitténs mål på fullständig jämställdhet visar sig några sporter helt domineras av män, som får tävla i fler grenar än kvinnor. I OS-toppen lyser kvinnorna med sin frånvaro.

Fria Tidningen

Han ska göra idrotten mer jämställd

Att idrottsrörelsen hjälper ungdomar att skaffa sunda värderingar är ett påstående som sällan ifrågasätts. Men kanske är det en sanning som borde omvärderas. I alla fall om man ska tro Jesper Fundbergs forskning.

Fria Tidningen

Året då allt förändrades

Efter att Anton Hysén kom ut som Sveriges första öppet homosexuella manliga fotbollsspelare blev ingenting sig likt. Ett år har gått fyllt av beundrarbrev, galapriser och ett nyblivet kändisskap.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu