Debatt


Håkan Thomsson
Göteborgs Fria

Synskadade elever sätts på undantag

Den svenska skolan ska vara för alla. Så sägs det. Men tyvärr tvingas vi konstatera att i dag sätts synskadade elever på undantag, skriver Håkan Thomsson, Förbundsordförande Synskadades Riksförbund.

Böcker i punktskrift, datorer som omvandlar text till tal samt olika typer av hjälpmedel är nödvändiga för att elever med synnedsättning ska kunna ta del av undervisningen tillsammans övriga i klassen. Kort sagt - för att skolan ska fungera för alla.

Men listan på hur elever med synnedsättning åsidosätts i dagens skola är lång:

• Böcker som kommer långt efter terminsstarten, eller som är i en annan upplaga än klasskamraternas.

• Långa väntetider på att få hjälpmedel lagade, så att eleverna kan bli sittande lång tid med till exempel en trasig dator.

• Nationella prov som är ofullständigt anpassade för synskadade, vilket gör att det är svårt för läraren att hantera provsituationen och mäta elevens kunskaper.

• Brister i anpassningen av lektioner -laborationer, slöjd, bild, idrott. Lättast blir då att synskadade elever undantas, ”slipper vara med”.

För att synskadade barn och ungdomar ska kunna delta i skolan fullt ut krävs en rad åtgärder. Alla elever, oavsett kunskapsnivå, måste få stöd i skolan. För detta krävs specialutbildade lärare och resurspersoner. Synskadade elever måste ha samma möjlighet som andra att genomföra de nationella proven. Och synskadade elever måste få vara med i skolans hela verksamhet - undervisning, på rasterna, friluftsdagar och utflykter.

Skollagen har förbättrats. Men den är fortfarande otillräcklig och behöver förses med tillämpningsföreskrifter, för att garantera alla synskadade barns och ungdomars rätt till det stöd de behöver. Deras rätt att använda punktskriften behöver entydigt slås fast i skollagen.

Jan Björklund, du har ofta uttryckt att det är viktigt med hög kvalitet i skolan, att skolan ska ge alla elever likvärdig kunskap och möjlighet till utveckling. Vi utgår ifrån att det också gäller synskadade barn och ungdomar. Vi ser därför fram emot att du tar de initiativ som krävs, så att vi får en skola där synskadade elever inte sätts på undantag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu