Fria Tidningen

Mobil-app mot "polishets" i Christiania

En gratis mobil-app ska varna för polisräder.

Köpenhamnspolisens nya offensiv mot hashförsäljning i stadsdelen Christiania har utvecklats till rena trakasserier mot vanliga medborgare och turister. Det menar 27-åriga Thomas Rhes, som därför bestämt sig för att utveckla en gratis mobil-app som varnar "alla fredliga hashrökare" för när polisen är på plats i Christiania, enligt websajten modkraft.dk.

Det var i september förra året som Köpenhamnspolisen lanserade en skärpt insats mot droghandel i Christiania, med upptrappade razzior som flera gånger lett till våldsamma sammanstötningar. Polisen har också fått kritik för razzior i en tunnelbana i där personer som agerade "nervöst" visiterats.

– Enligt polislagens paragraf fem får sådana visitationer bara genomföras för att "avvärja hot för störning av den allmänna ordningen eller vid fara för privatpersoners eller den allmänna säkerheten". Det är väldigt svårt att se att den hypotetiska möjligheten att en passagerare i tunnelbanan har fem gram hasch på fickan utgör någon som helst fara för den allmänna ordningen eller säkerheten, säger Jacob Mchangama, chefsjurist på den borgerliga tankesmedjan CEPOS till tidningen B.T.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu