Ja till socialt protokoll | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ja till socialt protokoll

Sverige ska kräva att EU-fördraget kompletteras med ett socialt protokoll som garanterar att fackliga friheter går före fri rörlighet för företag, kapital och arbetskraft. Det beslutade en riksdagsmajoritet i veckan.

Beslutet var väntat eftersom Sverigedemokraterna i riksdagens arbetsmarknadsutskott ställt sig bakom de rödgröna partiernas förslag i frågan. Därmed kom allianspartierna i minoritet och fick reservera sig, som Fria Tidningen tidigare skrivit om.

Omröstningen föregicks ändå av viss spänning eftersom två sverigedemokrater tagit time-out från riksdagsarbetet, något som reducerat oppositionens övertag till en enda röst. Nu gjorde frånvaron att röstsiffrorna ändå blev 159–153 till det rödgröna förslagets förmån.

Annika Qarlsson, Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, har varit en av förslagets hårdaste kritiker. Det väckte därför viss uppmärksamhet att hon som enda allianspolitiker röstade ja, förmodligen på grund av en feltryckning. Fria Tidningen har utan framgång sökt henne för en kommentar.

Trots att regeringen är stark motståndare till tanken på ett socialt protokoll måste den nu återkomma till riksdagen med förslag hur Sverige kan verka för ett sådant inom EU.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu