Recension


Dans
Skin perceptual titillations Koreografi: Anna Lord Musik: Ann Rodén Medverkande: Ida Sidenvall. Tova Gerge, Aurora Westfelt, Majula Drammeh, Per Sundberg, Tove Strandell, Pontus Pettersson, Anna Lord

Stockholms Fria

Mäktig upplevelse i totalt mörker

Koreografen Anna Lord producerade en föreställning kallad Skin 2011. Upplevelsen av den kan beskrivas som en mjuk dröm i mörker. På ett sätt kan performanceföreställningen Skin perceptual titillations uppfattas som en vidareutveckling av denna.

Anna Lord arbetar med mörker och beröring för att fokusera på andra sinnen än synen. Föreställningen, eller snarare upplevelsen, sker i ett totalt mörker där publiken leds in och förses med ögonbindel. Utgångspunkten är beröring. Frånvaron av ögonkontakt skärper känsel och hörsel, samtidigt som tidsuppfattningen avstannar och lämnar publiken i ett sorts drömtillstånd. In träder en total sinnesfrid, där känseln uttrycker allt. Ett abstrakt behag fyller det inre rummet.

Anna Lord har funnit ett nytt interaktivt medium för att ge uttryck för det totala kroppsspråket. Hon visar med det här eventet, jag föredrar att kalla det så eftersom det inte är en föreställning i egentlig mening, frånvaron av gränser för uttrycksätt. Kropp, musik och känslor bildar en sammanhängande symbios som växlar in hjärnan på nya spår.

Med sin förkärlek för att eliminera det visuella frammanar Anna Lord annorlunda upplevelser. Hennes performance är samtidigt mjuka och behagliga förnimmelser. Jag skulle önska att det fanns utrymme för fler föreställningar så att fler fick tillfälle att delta i den här upplevelsen.

Skin perceptual titillations är ett exempel på hur konstens vägar hela tiden söker sig nya inriktningar. Betydelsen av nyskapande performance kan inte överskattas för att uttrycksmedlen ska utvecklas.

Performanceföreställningen Skin perpetual titillations ingick i festivalen Almost out of sight på dansplattformen WELD den 26–28 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu