Hitta din gruppträningsform!
Intresset kring att röra sig till musik i grupp är större än någonsin. I dag finns otaliga typer av träningspass hos en mängd aktörer och det är inte helt lätt att hitta rätt. Kia Sigge, queer träningsexpert, guidar Frias läsare i gruppträningsdjungeln.
TRÄNA MED FRIA!
Del1: Gruppträning
Vad spelar roll?
Det allra viktigaste när du väljer pass är hur rolig träningen är. Om du har kul och trivs med träningsformen, miljön och ledaren, lär du vilja göra det igen och igen. För den som tränar för hälsa och välbefinnande, är det av långt större betydelse att träningen alls blir av, än i vilken form den kommer! Visst kan en ibland pressa sig att göra något mindre trevligt, om en bara är motiverad nog, men det brukar sällan hålla i längden.
Tillgängligheten är en annan viktig faktor. Om det kostar dig alltför mycket i ansträngning, tid eller pengar att ta dig till din favoritträning, bör du nog överväga att försöka hitta ett alternativ, åtminstone till vardags. De flesta av oss har i dag tidspressade liv med både bra och dåliga ursäkter. Om du inte redan är en inbiten träningsnarkoman med en vilja av stål (men då behöver du knappast läsa det här), gör du bäst i att minska avståndet mellan tanke och handling genom att se till att ha träningsalternativ nära hem, arbete eller skola.
Vi får heller inte glömma en annan väldigt viktig aspekt: Hur väl du trivs i miljön. Om du inte känner dig hemma med människorna och den piffiga interiören på den stora gymkedjan, ska du förstås inte heller träna där. Vill du inte gynna den kommersiella fitnessindustrin, finns det gott om ideella alternativ. Din träningsmiljö måste vara i samklang med din person och dina ideal, om den ska få dig att må bra.
Vad gör ett pass bra eller dåligt?
Även om det viktigaste är att träna över huvud taget, spelar kvaliteten på träningen roll. Det handlar om vilken typ av effekt du vill få ut av din aktivitet – och om att du ska kunna överföra vad du får ut av den till din vardag. ”Funktionell träning” är ett trendigt begrepp i träningsvärlden, men det kan bli lite missvisande om en tror att det bara avser en viss träningsform. Grejen är att all motionsträning, kan och ska vara funktionell!
Funktionell träning är helt enkelt den träning som motsvarar dina behov och syften.
Det första du ska göra blir alltså att formulera dina målsättningar. Sedan gäller den enkla principen om att du blir bra på det du tränar. Tycker du dig behöva en bättre kondition, ska du alltså välja träning där konditionen sätts på prov. Detsamma gäller styrka, uthållighet, snabbhet, rörlighet, balans, spänst. Som lite utveckling eller överkurs kan du sedan, för var och en av dessa kvaliteter, fråga dig i vilken form du vill ha den; maximal, uthållig, explosiv, statisk etc. Om du, som de allra flesta som inte siktar på någon speciell idrott eller liknande, kommer fram till att du vill få en allmänt lite bättre ork, må och se lite bättre ut; ja då gäller fortfarande samma princip, och slutsatsen blir då att du bör träna lite av varje!
Vad finns det att välja på?
Vilka pass ger då vad? Generellt kan sägas att alla pass som ger en genomsnittligt hög puls och som engagerar stora muskelgrupper i långvarigt arbete, är att betrakta som konditionspass. Hit hör alltid spinning och löppass, oftast aerobics, step och olika former av dans, och ibland cirkel- eller cross fitträning. Renodlade styrkepass är de som med eller utan yttre belastningar aktiverar skelettmusklerna utan att ge alltför stort pulspåslag. Här återfinns olika varianter av pump och de flesta cross fit- eller cirkelpass. Somliga styrkepass, som core, fokuserar på en viss del av kroppen. En tredje grupp av pass är de som syftar till att öka rörlighet och stabilitet i lederna, inte sällan i kombination med avspänningsträning. Vanligast här är olika former av yoga och pilates. Merparten av alla pass innehåller dock någon form av blandning av olika kvaliteter. Traditionell gympa, pass som bygger på någon form av kampsport och de flesta cirkelpass är nästan alltid och medvetet blandade. Utöver det läggs inte sällan en stunds styrketräning in i ett konditionspass och vice versa.
Kombinera och variera!
Om du bygger din träning helt på gruppass, är det en god idé att huvudsakligen köra blandade pass eller att försöka variera mellan de olika grundtyperna; till exempel vartannat pass kondition och vartannat styrka eller balans och rörlighet. Med tanke på hur mycket det finns att välja på, är det inte svårt att skapa ett varierat upplägg. Om du sedan är mer intresserad av att förbättra någon enskild kvalitet (styrka exempelvis), ger du det lite extra utrymme, utan att helt försaka de andra kvaliteterna.
Men den som verkligen vill optimera sin träning, måste dock tänka lite mer och annorlunda: Nu kommer många säkert att protestera, men jag tänker ändå påstå att gruppträning aldrig kan ge bättre effekt än när en tränar individuellt och renodlar de fysiska kvaliteterna (även om vissa typer – som spinning – kan individanpassas i stor grad). Men, men, men: Bra gruppträning kan vara lika eller nästan lika bra. Och den utgör ett suveränt komplement till enskild träning. Och den ger automatiskt en jäkligt bra pepp. Och det är den typ av träning som många tycker är den roligaste. Och den kan ge tillgång till duktiga tränare till en kostnad som är mycket lägre än den för personlig träning. Och det är förbaskat svårt och tråkigt att träna koordination till musik på egen hand… So go for it!
Kia Sigge är Frias träningsexpert och kommer att dyka upp i en serie artiklar om träning på Fria hälsa. Hen är utbildad idrottskonsulent och idrottslärare samt licensierad styrketräningsinstruktör och personlig tränare. Kia Sigge har i mer än 30 år arbetat med träning och utbildning av aktiva och ledare inom idrotten. Kia driver i dag TransForm, ett företag som i första hand riktar sig till hbtqi-personer och andra med en alternativ syn på träning och genus.
Läs fler delar i serien Träna med Fria.