Fria Tidningen

”Oroande att privata tidningar blir måltavla”

Människorättsgrupper och aktivister varnar för ett försämrat politiskt klimat i Angola efter en polisrazzia mot en oberoende tidning och våldsamma angrepp mot regeringskritiska protester.

På måndagsmorgonen beslagtogs 20 datorer på redaktionen för Folha 8, en av få tidningar i Angola som är regeringskritiska, och som nu står föremål för en undersökning på grund av ”brott mot staten”.

Stängningen av tidningen och förhöret med dess redaktör William Tonet, vars mobiltelefonbatteri också konfiskerades, skedde två dygn efter att unga angolaner hade försökt arrangera demonstrationer i huvudstaden Luanda och kuststaden Benguela.

De planerade demonstrationerna var en reaktion mot oegentligheter i valprocessen – bland annat att en av de ledande politikerna i det styrande partiet MPLA, Folkrörelsen för Angolas befrielse, satts att leda den nationella valkommissionens arbete.

I Benguela gjorde polisen flera gripanden bland de dussintals demonstranter som samlats medan det i Luanda rapporterades om husrannsakningar och hot samt våldsamma attacker riktade mot demonstrationernas arrangörer.

–Vi är särskilt oroade över vad som händer i Angola eftersom det är valår. Att man inte tillåts hålla demonstrationer, vilken är en rättighet enligt landets konstitution och att privata tidningar blir måltavlor på det här sättet är mycket oroande, säger Lisa Rimli från människorättsorganisationen Human rights watch och tillägger att hon är mest bekymrad över det våld som riktas mot demonstranterna.

– Det vi såg i helgen var en upptrappning i förhållande till tidigare demonstrationer. De som angrep demonstranterna var beväpnade och siktade mot folks huvuden. Det var rena turen att ingen dödades, säger hon.

Den angolanska polisen har fördömt våldet och skyller sammandrabbningarna på rivaliserande gäng och ”ligister” och en talesperson för polisen har utlovat en fullständig utredning av händelserna.

Luaty Beirão, en popular angolansk rappare som var med och organiserade demonstrationen i Luanda och som var en av dem som angreps, säger att han och hans vän blev avsiktligt attackerade i något som han uppfattar som en välplanerad aktion.

På väg till demonstrationen i Luanda attackerades även Filomeno Vieira Lopes från det lilla oppositionspartiet Bloco democratico och var tvungen att föras till sjukhus.

– Med tanke på att 2012 är ett valår är händelserna väldigt allvarliga, säger Sizaltina Cutaia, vid det angolanska kontoret för demokratiinstitutionen Open society initiative for southern Africa.

Tills nyligen var politiska protester sällsynta i Angola. Få har vågat kritisera myndigheterna i rädsla för att förlora sina arbeten eller den form av stabilitet som man uppnått sedan inbördeskriget tog slut 2002.

Sedan mars förra året har dock allt fler unga gett sig ut på gatorna för att protestera. De vänder sig främst emot klyftorna i samhället och bristerna i den offentliga servicen och vill se landets president, Jose Eduardo dos Santos, avgå efter hans 32 år vid makten. Familjen Dos Santos har anklagats för massiv korruption.

Angola har enorma oljetillgångar och är en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika. Landets bruttonationalprodukt förutsägs öka med hela tolv procent i år. Samtidigt lever hälften av befolkningen i fattigdom och saknar tillgång till rent vatten. Landet har en av de högsta nivåerna av barnadödlighet i världen, ett av fem barn dör innan sin femårsdag.

Dos Santos har i flera tal nyligen uppmanat folket att se de förbättringar som skett genom hans regering sedan inbördeskrigets slut. I slutet av förra veckan gick han till angrepp mot vad han kallade ”oärlig propaganda” och sa att personer med utländska influenser försöker att destabilisera landet.

– Dos Santos blir svagare för varje dag. Att han nu tar till våld för att förtrycka folket visar att han håller på att förlora kontrollen, säger den angolanska journalisten Rafael Marques som bland annat kartlägger korruptionen i landet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Burkina Faso visar vägen för en afrikansk vår

Genom ett folkligt uppror, lyckades folket i Burkina Faso förra månaden avsätta presidenten. I flera andra afrikanska länder går nu människor ut på gatorna. Är den afrikanska våren här?

Fria Tidningen

Afrika centralt för franska intressen

Frankrikes kraftfulla intervention i Mali innebär en förstärkning av landets militära närvaro i Afrika – en kontinent som historiskt har spelat en central roll i fransk utrikespolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu