Fria Tidningen

Oro i Brasilien inför fotbolls-VM

År 2014 kommer Brasilien att stå värd för världsmästerskapen i fotboll, landets mest folkkära sport. Men kritiker menar att den stora turneringen kan bli en exklusiv fest för de rika – med stora efterföljande kostnader för landet.

Kritiken har förstärkts i takt med de stigande kostnaderna för renoveringar, väg- och arenabyggen i de tolv städer som har valts ut som spelorter för turneringen.

VM förväntas locka till sig enorma intäkter då nästan tre och en halv miljoner turister beräknas besöka Brasilien under de sex veckor som turneringen kommer att pågå. Den brasilianska regeringen har beräknat att VM kommer att öka Brasiliens bruttonationalprodukt med närmare motsvarande 700 miljarder kronor mellan åren 2010 och 2019.

Christopher Gaffney, som forskar om stora urbaniseringsprojekt vid universitetet Federal Fluminense, menar dock att de som främst kommer att tjäna på VM-turneringen är personer som ägnar sig åt spekulation inom fastighetsbranschen, samt byggbranschens stora aktörer.

– VM kommer att lämna ett arv av vackra arenor efter sig, men kommer också att innebära att fotbollen förvandlas till en sport för de rika, säger Gaffney.

Biljetterna till VM-matcherna kommer att kosta mellan motsvarande 800 och 1 000 kronor styck. Det är alldeles för dyrt för de flesta vanliga brasilianare påpekar Gaffney, som noga följt förberedelserna inför turneringen ända sedan Brasiliens utsågs som värd år 2007.

– Det handlar om att de rika kommer att beslagta fotbollen – den populäraste och mest demokratiska sporten i landet kommer att bli allt dyrare, säger han.

Brasiliens regering talar ofta om vilket positivt socialt ”arv” som turneringen kommer att lämna efter sig. Men enligt Gaffney är det helt fel att ens använda sig av den termen.

– Om du mottar ett arv så behöver du inte betala för det. I Brasilien kommer vi däremot att få betala för att bibehålla det, så det handlar snarare om en skuld, säger han.

Nio av de tolv VM-arenor som håller på att byggas eller totalrenoveras finansieras av offentliga medel. För två år sedan beräknades kostnaderna för detta till motsvarande 20 miljarder kronor, men siffran är redan nu uppe i närmare 27 miljarder.

– År 2007 sa den dåvarande sportministern Orlando Silva att arenorna inte skulle bekostas av offentliga medel med ett enda öre. Men inga privata investerare var intresserade, säger Gaffney.

Det som främst bekymrar Gaffney är den typ av arenor som nu uppförs, toppmoderna och med en teknik som köps in av europeiska företag. Enligt honom innebär det att man blir tvungna att kalla in folk från utlandet för att både installera och underhålla arenorna. Skötseln av varje arena kommer i framtiden att kosta närmare tio procent av vad arenan kostade att bygga.

–Inom tio år kommer vi därmed att ha betalat motsvarande lika mycket som priset för en ny stadion, säger Gaffney.

Under VM-turneringen kommer mellan fyra och sju matcher att avgöras på varje fotbollsstadion. Arenan i den västbrasilianska staden Cuiabá kommer att stå värd för fyra VM-matcher, till priset av investeringar för motsvarande 2,5 miljarder kronor. Efter turneringen kommer stadion i praktiken att stå öde.

Förberedelserna inför VM har även lett till att ett stort antal fattiga människor i Brasiliens kåkstäder tvingats bort från sina hem. Detta eftersom kåkstäderna stått i vägen för nya vägar som anlagts för att förenkla resor under den kommande turneringen.

I närheten av den välkända Maracaná-stadion i Rio de Janeiro, där VM-finalen kommer att avgöras, har 400 familjer tvingats bort från sina hem för att ge utrymme för en parkeringsplats. Familjerna förflyttades istället till en förort långt utanför staden.

Gaffney beräknar att närmare 30 000 familjer kommer att tvingas överge sina hem enbart i Rio de Janeiro på grund av fotbolls-VM.

Byggarbetarna vid Maracaná-stadion samt vid VM-arenan i Belo Horizonte har dessutom strejkat med krav på bättre löner och i protest mot dåliga arbetsförhållanden.

Internationella fotbollsförbundet Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke besökte nyligen Brasilien för att granska hur det går med förberedelserna.

– VM kostar vad värdlandet kan betala och så mycket som man är beredda att investera. Fifa begär inte mer än vad landet har erbjudit, sade Valcke i samband med besöket.

Generalsekreteraren underströk samtidigt att det var Brasiliens eget beslut att förlägga VM-matcherna till tolv olika städer med stora behov av investeringar – och att det är på grund av detta som investeringskostnaderna blivit så höga.

VM-matcherna kommer sammanlagt att kunnas ses på plats av tre miljoner åskådare, men av dessa kommer bara en miljon matchbiljetter att vara direkt tillgängliga för allmänheten, medan resten kommer att fördelas av de deltagande länderna och Fifa.

Sedan den föregående VM-turneringen i Sydafrika 2010 har Fifa även infört en fjärde kategori med billigare biljetter, som enbart går till värdlandets medborgare. Inom denna kategori kommer 300 000 biljetter att vara tillgängliga till ett pris på motsvarande ungefär 170 kronor styck.

Efter förhandlingar med brasilianska myndigheter gick Fifa även med på att göra ytterligare 100 000 biljetter tillgängliga för särskilt utsatta grupper i landet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu