Fria Tidningen

Maktskifte inom toppfotbollen

Ett kontrakt i Europa är många latinamerikanska fotbollsspelares dröm. Och för det mesta kan de europeiska klubbarna värva efter behag på den talangrika kontinenten. Men nu tycks brasilianska klubbar ha ekonomiska resurser att behålla vissa spelare även efter genombrottet.

– Det var ett vågat beslut att behålla Neymar. Men det kostar pengar. Titlarna laget har vunnit har höjt lönerna och det är omöjligt att inte minska utgifterna, sade den brasilianska fotbollsklubben Santos ordförande Luis Oliveira när man förnyade stjärnans kontrakt i början av månaden.

Santos sparade pengar på ett drastiskt sätt. Klubbens framgångsrika damlag och innefotbollslag lades helt enkelt ner. Lagen innebar enbart utgifter för klubben eftersom de saknade sponsorer och inte drog in några tv-intäkter. Neymar säljer tröjor och fyller både arenor och tv-soffor. Han är anfallare och kallas i hemlandet för den nye Pelé, som spelade i Santos under nästan hela sin karriär.

Neymars marknadsvärde höjdes ytterligare ett snäpp när hans soloräd mot Flamengo nyligen utsågs till förra årets vackraste mål av Fifa. Knappt tjugo år gammal är Neymar eftertraktad av storklubbar i Europa. Men Real Madrid och Barcelona får vänta, trots bud på uppåt 400 miljoner kronor. Neymar stannar i Santos åtminstone till VM 2014.

Även lagkamraten Ganso, som har ryktats vara på väg till Milan, stannar i São Paulo. Den italienska storklubben säger sig inte ha tillräckligt med pengar för att köpa honom. Santos ordförande Luis Oliveira offentliggjorde därför glatt att fansen får behålla Ganso året ut. Klubben är därmed favorit till att försvara fjolårets triumf i Copa libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions league.

Det är inte bara fosterlandskärleken som får Neymar att stanna. Uppåt 150 miljoner kronor per år kommer han att tjäna. Brasiliansk fotboll har blivit rikare i takt med landets ekonomiska utveckling. Förra året gick Sydamerikas jätte om Storbritannien och blev världens sjätte största ekonomi. Under de senaste tio åren har runt 20 miljoner brasilianare fått det så mycket bättre att de räknas som medelklass. I flera storstäder är i dag medelklassen, åtminstone såsom den definieras ekonomiskt, större än arbetarklassen. Större ekonomi ger mer sponsor- och tv-intäkter, som är klubbarnas levebröd.

Santos konkurrent Corinthians tycks också ha pengar att spendera. För några år sedan var klubben inblandad i en skandal med Media sports investment, det mystiska investeringsbolag som tog Corinthians argentinska stjärnor Carlos Tevez och Javier Mascherano till Premier league 2006. I höstas försökte klubben köpa tillbaka Carlos Tevez, som gjorde stor succé under sin sejour i klubben och vann ligan. Corinthians erbjöd Manchester City nästan 400 miljoner kronor för den konfliktglade Tevez, men affären blev inte av. Nu har Corinthians ledning lovat att komma med ett nytt men lägre bud på argentinaren, eftersom man spenderat delar av pengarna på andra spelare. Trots att storbudet misslyckades är det anmärkningsvärt att en sydamerikansk klubb ens kan hoppas på en storstjärna på toppen av sin karriär. I regel befolkas ligorna av unga löften på väg till Europa och bedagade stjärnor som vill varva ner i hemlandet, som Juan Sebastián Verón i Argentina eller Ronaldo i Brasilien.

Frågan är vem som ska köpa Neymar efter nästa VM, som spelas i Brasilien. Han kommer fortfarande att vara ung, 22 år, och är tänkt att bli stjärnan i det hemmalag som bara ska vinna ”sitt” VM. Prislappen kan bli astronomisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotbollshuligan misstänkt för mord på vänsteraktivist

Fotbollsvåldet har flyttat ut från arenorna i Argentina.

I mitten av oktober gick järnvägsfacket Unión Ferroviaria till attack mot demonstrerande vänsteraktivister och arbetare vid Buenos Aires pendeltåg. En person sköts ihjäl och flera skottskadades. En medlem i en barrabrava, supportermaffia, pekas ut som gärningsman.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu