Protester i Milano mot ny regering | Fria.Nu
Fria Tidningen

Protester i Milano mot ny regering

I dag hölls stora studentprotester i Milano och Rom mot nedskärningarna och bristen på jobb. Demonstranterna i Milano drabbade samman med polis när de försökte nå fram till Bocconiuniversitetet där den nye premiärministern Mario Monti sitter som ordförande, rapporterar BBC.

Ekonomen och tidigare EU-komissionären Mario Monti tog över posten som Italiens premiärminister i går efter Silvio Berlusconis avgång. Monti ska ansvara för att genomföra det besparingspaket som EU har krävt av Italien. Förutom premiärminister blir Monti även ny finansminister och kommer att leda en regering där ingen av de 19 ministrarna är folkvald, skriver The Telegraph.

– Jag har nått fram till slutsatsen att avsaknaden av politiska personligheter i regeringen kommer vara till hjälp för att vinna stöd hos parlamentet och partierna eftersom det eliminerar en grund för oenighet, säger den nye premiärministern i ett uttalande.

Infrastruktur- och ekonomisk utvecklingsminister blir Corrado Pasera som också är chef för Italiens största bank och posten som utrikesminister går till den amerikanske ambassadören Giulio Terzi di Sant'Agata. Bara tre kvinnor ingår i den nya regeringen. En av dem är advokaten Paola Severino som blir ny justitieminister.

Mario Monti avser att sitta kvar fram till våren 2013 då nästa ordinarie val ska hållas. Men representanter från Berlusconis parti Frihetens folk kräver att Monti bara ska sitta kvar fram tills besparingspaketet är genomfört.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tyskland skakas av nynazistiska mord

En dödslista på 88 personer har hittats hos den nynazistiska grupp som tros ligga bakom ett tiotal mord och lika många bankrån. På listan finns flera kända tyska politiker.

Fria Tidningen

Israel stoppar Gazaskepp

Två skepp på väg till Gaza bordades i fredags av israelisk militär. Aktivisterna ombord på skeppen befinner sig nu i fängelse i väntan på att bli utvisade eller ställas inför rätta.

Fria Tidningen

”Folkomröstning ett spel för gallerierna”

Greklands beslut att folkomrösta om EU:s räddningspaket får kritik från flera håll. Vissa menar att ett nej skulle leda till en finansiell kollaps. Andra menar att folkomröstningen är en utpressning från premiärministern för att kunna behålla makten.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2021 Fria.Nu