Göteborgs Fria

Alla kan uttrycka sig i dans

En rullstol är inget hinder för att dansa. Spinn är Sveriges första professionella danskompani som blandar dansare med och utan funktionsnedsättningar och nu sätter de upp sin första dansföreställning.


Det är två dagar kvar till premiären av Spinns nyskapande dansverk Obscuro på Vara konserthus när FRIA hälsar på i dansstudion. Det här är sista gången danskompaniet får gå igenom verket innan genrepet i Vara. Koreografen Favela Vera Ortiz ropar ut anvisningar, dansarna går igenom sina rutiner, ljuset släcks ned och tänds igen medan starka ficklampor som ska föreställa strålkastare lyser upp kropparna på dansgolvet. Stämningen är positiv och energisk, dansarna känner sig säkra och peppade.
– Nu ser vi fram emot att äntligen få visa vad vi gör här, säger Julie Cleves.
– Och vi har fortfarande tre timmar på oss att byta ut koreografin helt, skrattar Malin Rönnerman.

Spinn bildades för ett år sedan på initiativ av gruppens konstnärliga ledare, koreografen Veera Suvalo Grimberg och med ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen. De är landets första professionella integrerade danskompani och består av fem dansare – Iris Bazal Castells, Julie Cleves, Soledad Howe, Malin Rönnerman och Emilia Wärff – varav vilka tre har en funktionsnedsättning. Spinn har också ett kulturstrategiskt uppdrag vilket innebär att de ska nå ut med scenproduktioner samt utbildning och workshops till hela regionen.
– Spinn ska också sprida sättet att arbeta och tänka kring funktionsnedsättning. Vi vill visa att alla har möjlighet och rätt att uttrycka sig. Förhoppningsvis kan detta vara en inspiration för andra, säger Veera Suvalo Grimberg.

Inspirationen kommer från brittiska danskompaniet Candoco som på ett liknande sätt integrerar rullstolsburna dansare med icke-rullstolsburna sådana. Precis som Candoco vill Spinn jobba för att öppna upp föreställningen om vad dans är och vilka som får dansa och sudda ut de gränser som ett ständigt kategoriserande sätter.
– Vi kanske kommer att kunna stryka det här med integrerat danskompani i en snar framtid, säger Veera Suvalo Grimberg och hoppas att det framöver inte kommer att bli en stor grej om man som synskadad eller rullstolsburenperson kommer på audition.
– Dessa personer ser man aldrig på auditions i dag.
Det finns också många praktiska frågor Spinn sätter fingret på genom att finnas till. Ett exempel är frågan om tillgänglighet. Kulturscener kanske är tillgänglighetsanpassade för publiken, men hur är det med tillgängligheten för utövarna? Många scener är inte anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

Koreografin till dansverket Obscuro utgår från individernas personliga rörelsevokabulär och grunden ligger i improvisation. Verkets titel har en mängd olika betydelser och kan översättas med skum och dunkel, ”allt är inte vad det ser ut att vara, något som stämmer väl in på oss” skrattar Veera Suvalo Grimberg. Det handlar också om identitet, om fem starka personligheter som möts i olika situationer och utövar makt mot varandra. Veera Suvalo Grimberg är noga med att poängtera att fokus ligger på dansen och inte på att göra något snaskigt av att vissa utav dansarna är rullstolsburna.
– Vi vill inte göra någon till objekt. Det handlar inte om att tycka synd om folk med funktionsnedsättningar. Det är heller ingen terapisession. Vårt mål är att göra spännande danskonst och skapa scenföreställningar.

Fakta: 

<h2>Den 29 april hade dansverket Obscuro av koreografen Favela Vera Ortiz premiär i Vara. Den 3 och 4 maj spelas Obscuro på Pustervik.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Någon slags göteborgare

Bakom begrepp som ”gömda flyktingar” och ”papperslösa” finns människor som lever, bor och arbetar i landet. Med utgångspunkt i Göteborg har sociologen Helena Holgersson analyserat villkoren och tillvaron för personer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd.

Göteborgs Fria

Lagerhuset kan bli ungdomshus

När det nu står klart att Pusterviksteatern kommer att flytta in på Stora Teatern vid årsskiftet, kvarstår frågan vad som kommer att hända med de tomma lokalerna i Lagerhuset. Kulturnämnden föreslår att starta upp ett kulturhus för ungdomar.

Göteborgs Fria

En festival i revolutionens tecken

Kärlek och revolution, dans, svett och motstånd. På fredag är det åter dags för Clandestino Festival att stimulera publikens hjärta såväl som hjärna med musik, samtal och den pågående revolutionen i Nordafrika och Mellanöstern som självklar fond.

Göteborgs Fria

Kulturen anpassas efter marknadens krav

Den kulturpolitiska debatt branschorganisationen Svensk Scenkonst anordnade inför regionomvalet på söndag blev inte det klargörande samtal arrangörerna hade hoppats på. Tydligt blev istället hur styvmoderligt kulturfrågan behandlas till och med av politiker med uttalat kulturansvar.

Göteborgs Fria

Videokonst överraskar i det offentliga rummet

Videokonst i ett parkeringshus eller på fasaden till ett vandrarhem. Genom att visa videokonst på oväntade platser i det offentliga rummet vill Åsa Falewicz Segerstedt väcka ett intresse för konstarten.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu