Göteborgs Fria

Bristande information om risker med elchocker

Efter att SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammade elchockbehandlingens biverkningar inledde Socialstyrelsen en granskning. Resultatet: vården är dålig på att informera om risker.

Det var i november förra året som Uppdrag Granskning visade att patienter fått bestående biverkningar av elchocksbehandling. Socialstyrelsens första pilotstudie, som blev klar i våras, uppmärksammade också att vården i många fall är dålig på att informera patienter om riskerna med ECT. Socialstyrelsen har därför nu påbörjat ett arbete med att utveckla patientinformationen.

I studien framkommer även att många patienter inte tas på allvar när de redogör för besvär som uppkommit efter behandlingen. Det handlar främst om minnesstörningar, som i vissa fall varit bestående. Att ECT kan ge minnesproblem är välkänt och problemen sägs vara övergående. Socialstyrelsen påpekar dock att det finns studier som visar att de kan vara under betydligt längre tid.

Enligt preliminära uppskattningar genomförs runt 40 000 elchocksbehandlingar årligen i Sverige, vilket innebär en fördubbling jämfört med för tio år sedan. Ökningen kan dock inte bekräftas, eftersom vårdgivarna brister i att rapportera in behandlingarna till patientregistret. Exakt hur många personer som behandlats är därför oklart.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Attitydambassadörerna har ordet

27 attitydambassadörer som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa har utsetts för att förändra attityder gentemot psykisk ohälsa. Här svarar fyra av dem på frågor.

Göteborgs Fria

Linnéa Fridh

Diskussionsbenägen hundägare, kär och bipolär. Vill må bra, börja arbeta och flytta till hus.

Göteborgs Fria

Anneli Jäderholm

Stolt husbilsägare, tvåbarnsmamma och överlevnadskonstnär. Drömmer om inre frid.

Göteborgs Fria

Håkan Eneström

Journalist, trogen Majornabo och bokälskare. Blir glad av att segla på Västkusten.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu