Motstånd mot gasutvinning i Skåne | Fria.Nu
Fria Tidningen

Motstånd mot gasutvinning i Skåne

På tisdagen avslutades ett klimatläger mot Shells provborrningar i Skåne. Samtidigt anklagas oljeföretaget för att sprida vilseledande information.

Ett sjuttiotal personer samlades på Nordic Climate Camp utanför Tomelilla i Skåne som avslutades på tisdagen. Bortsett från att några grannar klagat över ”störd nattsömn” i Ystads Allehanda har det veckolånga lägret inte väckt någon större uppmärksamhet, men deltagarna beskriver lägret som en framgång.

– Det har varit en väldigt positiv stämning och alla är väldigt nöjda, säger Kimo Kjernmoen.

– Syftet med lägret var att sätta fokus på de skadliga verkningarna av en framtida gasutvinning och att naturgas inte alls är ett bra alternativ till olja. Men också att mötas och utbyta erfarenheter för att bidra till byggande av en skandinavisk rörelse för klimaträttvisa, säger Kjernmoen.

Under lägret har en lång rad workshops och andra aktiviteter genomförts, och deltagarna har strävat efter att leva klimatvänligt med komposttoalett och solvärmt vatten.

De aktioner som planerades på måndagen för att stoppa Shells provborrningar i Hedeberga fick dock ställas in eftersom verksamheten avslutades samtidigt som lägret inleddes. Istället genomförde ett 20-tal personer en blockad av en bensinstation i Simrishamn. En person greps av polis efter tumult som uppstod när kunder och personal ingrep mot demonstranterna, uppger Sveriges Radio Kristianstad.

Motståndet mot en möjlig gasutvinning har kommit även från politiskt håll i Tomelilla. Men nu uppger Shell att det inte är troligt att den blir av just där.

– För att vi ska utvinna gas ska det förstås vara ekonomiskt hållbart men det ska också vara socialt och miljömässigt hållbart. Och då är inte det här den rätta platsen, säger Henry Carlsson, projektledare på Shell till Sveriges Radio.

Förutom i Tomelilla har Shell provborrat utanför Hörby och Sjöbo. Att analysera resultaten kommer att ta tid, men förhoppningen är att hitta tillräckligt mycket gas för att försöja den svenska marknaden i några årtionden.

Enligt nätverket Heaven or sHell har bolaget mutat in nästan 25 procent av Skånes yta för gasletning. Nätverket kräver nu en förändring av den lagstiftning som gjort detta möjligt. Man menar att den svenska minerallagen är alltför generös och låter storbolagens intressen gå före den lokala demokratin och miljön. Förutom gasens klimatpåverkan fruktar kritiker att kemikalier som frigörs vid utvinningen kan förgifta lokala vattentäkter.

Även Miljöpartisten Gustav Fridolin har engagerat sig mot provborrningarna. I en debattartikel i DN förra veckan anklagar han Shell för att ha genomfört ”årets mest vilseledande opinionsundersökning” för att kunna hävda att 74 procent av skåningarna är positiva till gasutvinning.

– Vi behöver en ärlig och öppen debatt om fossilgasfrågan, inte vilseledande kampanjer från gasindustrin. I valet avgör ju faktiskt skåningarna hur man vill ha minerallagen framöver. Vi har fått med de rödgröna på att stoppa planerna på fossilgasutvinning i Skåne. Istället behövs satsningar på biogas, och trygghet för att göra Österlen till centrum för ekoturism och lokal matproduktion, säger Gustav Fridolin.

Fridolins påståenden tillbakavisas av Martin von Arronet, vd för Shell Exploration and Production AB, som i en replik i DN hävdar att opinionsundersökningen genomförts enligt vedertagen branchpraxis.b

Annons

Rekommenderade artiklar

"Dags för en solidarisk bostadspolitik"

Marknadsexperimentet har nått vägs ände. För att den kommande krisen inte ska leda de blåbruna till makten krävs ett nytänkande i bostadspolitiken, skriver Per Björklund.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu