Frippe i paradiset
Nyligen satte Gunilla Gårdefeldt upp författaren Frippe Nilssons barnbok Ett äpple till fröken som musikteater på Artisten. Nu har han släppt sin romandebut för vuxna, Mannen i Paradiset. En fin liten bok om tiden, att förlora sig själv och att ta till vara på det bra man har.
Allt går bara man vill. Det är författaren Frippe Nilssons motto. Han ger ut sina böcker på det egna förlaget Frixkultur, som drivs av lust och längtan att göra saker.
– Jag har aldrig gillat att gå i led. Det gör jag inte som vuxen heller.
Frippe Nilsson är flitigt bokad till skolor och kulturföreningar, har gjort över 100 författarbesök runt om i Sverige. På författarbesöken berättar han om sitt liv, om att gå sin egen väg och att ta makten över sitt liv. Debutboken Jag ska bli rektor när jag blir stor kom år 2000, därefter har han skrivit Jag var en dag ett barn samt den förra boken Ett äpple till fröken. Han har gett ut alla böckerna på sitt eget förlag Frixkultur.
Barnboken Ett äpple till fröken har gått bäst hittills, biblioteken och recensenterna skrev fina ord om den. Under mars i år spelades den som barnteater på Artisten i Göteborg då Gunilla Gårdfeldt, professor i scenisk och musikalisk kommunikation och dramatik, gjorde en musikteaterföreställning av den.
– Det är ett angeläget ämne och biljetterna blev slutsålda direkt så det fanns ett sug. Alla personerna i boken har en egen sång, säger Gunilla Gårdfeldt.
En ny barnbok av Frippe Nilsson, som blir fortsättning på Ett äpple till fröken är även den snart klar och kommer om ett år.
– Jag måste ha en backup om jag får dåligt mottagande på Mannen i Paradiset. Det är alltid bra att ha nästa klar, säger Frippe Nilsson och ler.
Boken Mannen i Paradiset, vill han ska vara inspirerande och underhållande. Huvudpersonen är en 35-årig kille som heter Carl och bor i Paradiset, hans liv blev inte som han ville. Allt skulle ju kunna vara så perfekt men är det inte – varför? En bok om tiden, om att förlora sig själv och att ta till vara det bra man har. Att det bara är man själv som kan förändra sin livssituation.
– Boken är inte självbiografisk. Jag är ju 36 år inte 35, säger han och ler.
– Visst finns det lite av mig i den, men ändå inte så mycket. Det kan nog vara ganska många, det är mer en annan person jag känner som boken handlar om. Ofta tappar man saker på vägen, under livets gång. Det är lätt att gå vilse. Kanske kan boken påminna om det och att man faktiskt kan återuppta vissa saker som man har tyckt om att göra men inte gör längre, säger Frippe Nilsson
– Det är handlingen som är viktig, inte så mycket miljöbeskrivningar för min del. Jag tänker ofta i rörliga bilder när jag skriver. Jag tänker alltid att det är en film när jag skriver. Jag tänker att det ska bli en film.
Frippe Nilssons skrivande började med att han gjorde låtar, berättar han, sedan blev det längre och längre låttexter och så försvann musiken och det blev bara text. Frippe Nilsson gör fortfarande musik och har haft konserter runt om i Sverige, spelat på några festivaler, och spelat in singlar. Musiken kommer alltid vara en viktig del av hans liv. På releasefesten för Mannen i Paradiset som hölls i för några veckor sedan gästspelade bland annat Parken, Fröken Underbar och Staffan Hellstrand.
Frippe Nilsson är också något av ett styrelseproffs och sitter med i styrelsen för Författarcentrum Riks och Författarcentrum Öst. Han är även aktiv inom Författarförbundet där han har varit kassör i sektionen för barn- och ungdomslitteratur, i dag är han internrevisor för hela Författarförbundet.
– Jag försöker verkligen att ta vara på tiden, säger han.