Fria Tidningen

Hejaklacksmaffior från Argentina på väg till Sydafrika

Minst 200 argentinska våldsverkare är på väg till Sydafrika. De tillhör barras bravas, hejaklacksmaffior, i hemlandet och har kämpat hårt sinsemellan om vem som ska få åka på VM-semester. Enligt Mónica Nizzardo, ordförande för den ideella föreningen Låt oss rädda fotbollen, är det just de åtråvärda VM-biljetterna som har fått våldet att öka lavinartat i år.

– På sex veckor har sex människor dödats och många fler skadats i samband med bråk mellan och inom hejaklackar. Våldet beror till stor del på att de mest inflytelserika inom varje klack får åka till VM, säger Mónica Nizzardo.

Barras bravas kallas den mest våldsamma gruppen inom en hejaklack. Under de senaste 15–20 åren har de förvandlats från huligangäng till maffialiknande företag. Journalisten Gustavo Grabia på sporttidningen Olé har följt utvecklingen.

– Precis som i Europa har fotbollen blivit en lönsam jätteindustri tack vare tv-intäkter och reklampengar. Supportergrupperna började kräva sin del av kakan när de insåg vilka summor det handlade om.

Klackmaffiorna får matchbiljetter av sina klubbledningar som de sedan säljer svart utanför arenorna. I gengäld stödjer våldsverkarna ledningen vid konflikter inom klubben. Maffiorna ”vaktar” besökarnas bilar mot betalning, tar ”tullavgifter” av läsk- och varmkorvsförsäljare inne på arenan och kontrollerar souvenirförsäljningen. Inför lokala val tar de betalt av de politiker som vill sätta upp valpropaganda på deras hemmaarena. Klackarna har ofta samröre med korrupta poliser.

Las barras består ofta av många olika fraktioner som slåss sinsemellan om att vara herre på täppan. Efter en maktkamp meddelar den vinnande fraktionen klubbledningen att det är de som är de nya ledarna för klacken och börjar förhandla om förmåner. Under de senaste åren har nästan samtliga offer för fotbollsvåld skördats i interna uppgörelser inom klackarna, inte i sammanstötningar mellan rivaliserande supportrar.

Supportermaffiorna tjänar så mycket pengar att de har råd att skicka sina ledare till VM. Det är både en slags lyxsemester och ett bevis på vem som bestämmer inom en klack.

Det är vanligt att klackarna hotar sina egna spelare när det går dåligt för laget eller till och med kräver de på pengar. Nyligen insinuerade Boca Juniors stjärna Juan Román Riquelme på en presskonferens att han hade hotats av lagets ökända klack, La 12, före en ligamatch. Boca Juniors hade spelat dåligt och ”med de här resultaten går det inte att tjäna pengar”, skulle en ledare i La 12 ha sagt till spelarna. När Riquelme hördes av åklagare förnekade han dock hoten, möjligen för att inte riskera att hans familj utsätts för repressalier.

– Redan förra året hotades Independientes spelare av klubbens barra brava som krävde de på pengar till en VM-resa åt klackens ledare, berättar Mónica Nizzardo, som polisanmälde händelsen.

Enligt Mónica Nizzardo har det argentinska fotbollsförbundet AFA försökt att få våldsverkarna att bo i Pretoria istället för i Johannesburg, på behörigt avstånd från de engelska och tyska supportrarna, av säkerhetsskäl.

Sportjournalisten Gustavo Grabia tror dock att klackmaffiorna kommer att hålla sig lugna.

– Hejaklackarna är där på semester, inte för att ”arbeta”. Det är möjligt att det sker några mindre incidenter, men knappast något i stil med vad jag såg engelska hooligans göra i Frankrike under VM 1998.

I Sydafrika deltar även Chile, Mexiko och Brasilien, där liknande hejaklacksmaffior håller på att växa fram.

– De argentinska barras bravas kommer säkert att försöka ta kontakt med våldsamma supportrar från andra latinamerikanska länder. De vill samarbeta med andra klackar, inte minst i samband med matcher i Copa Libertadores när de reser med sitt lag till andra länder, säger Gustavo Grabia.

Fakta: 

Fakta: Hejaklacksmaffior i Argentina

- De största och mest ökända klackarna är Boca Juniors ”La 12” och River Plates ”Los borrachos del tablón”.

- Alla klubbar i Argentinas högsta ligor har våldsamma klackar. Beroende på storleken kan ett par upp till ett tjugotal supportrar leva enbart på inkomsterna från klacken.

- Under maffiornas ledare finns ett stort antal fotsoldater som sköter det dagliga arbetet och belönas med gratisbiljetter och resor till bortamatcher.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Minst 19 hästar dog under tävling

Under förra året har minst 19 hästar dött i samband med trav- och galopptävlingar i Sverige. Oacceptabelt tycker Djurens rätt som vill ha mer insyn inom hästsporten och fler kontroller.

Fria Tidningen

Världens största och dyraste fest väcker frågor i Rio

Rio de Janeiro är en kontrasternas stad. Ett ökande välstånd delar rum med svår misär, glittrande sambafester och polisvåld. Kritikerna säger att man inte har råd med OS medan förespråkarna hävdar att Rio kommer att tjäna på att stå värd för världens största fest.

Fria Tidningen

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Fifa stänger av Peru

Fifa anser att Perus regering lägger sig i sitt fotbollsförbunds arbete. Som straff stänger Fifa av Peru av från internationell fotboll med omedelbar verkan

© 2024 Fria.Nu