Fria Tidningen

Beslut om Saabs framtid väntas nästa vecka

Ekonomi Fackföreningen If Metall beklagar att Koenigsegg group AB drar sig ur köpet av Saab automobil, men vill för övrigt inte kommentera Koenigseggs beslut innan mer information kommit fram.

– Jag lider verkligen med alla anställda som under lång tid kastats mellan hopp och förtvivlan, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i ett uttalande.

Christan von Koenigsegg uppger att obestämdheten om när företaget kunde ta över Saab var avgörande för beslutet att dra sig ur.

Regeringen har meddelat att staten inte går in med pengar i Saab för att rädda jobben. Saab automobil hade i början av året drygt 4 000 anställda.

På tisdag håller Saabs ägare General Motors styrelsemöte och väntas då besluta om Saab ska avvecklas eller inte.

Församlingspedagog ett framtidsyrke

Ekonomi Om fem år kommer det att råda brist på bland annat apotekare, läkare, jägmästare, församlingspedagoger och sjukgymnaster. Det förutspås i Sacos årliga skrift Framtidsutsikter, som ges ut för att ge blivande studenter ett underlag när de söker utbildningar.

Bibliotikarier, optiker och trädgårdsingenjörer kommer att finnas i överskott om fem år, men vad gäller till exempel biologer, hippologer och jurister kommer det att råda en balans mellan utbildade och antal arbeten.

– Att välja yrke och utbildning är ett val för hela livet. Därför ska man tänka långsiktigt och inte bry sig så mycket om hur det ser ut under tillfälliga konjunktursvängningar, säger Sacos ordförande Anna Ekström i ett uttalande och manar till ett val gjort med ”både hjärtat och hjärnan”.

Boliden krävs på miljard för miljöolycka i Spanien

Ekonomi Svea hovrätt ålägger kronofogden att frysa tillgångar på 1,4 miljarder kronor hos gruvföretaget Boliden, skriver Dagens industri. Pengarna ska användas till ett eventuellt skadestånd efter en miljöskandal då en damm brast vid en gruva i södra Spanien. Dammen vid gruvan Los Frailes nära Sevilla brast för elva år sedan, och tre miljoner kubikmeter arsenik- och blyhaltigt vatten rann ut i floden Guadiamar. Stora områden förgiftades och fåglar och fisk dog. Bolidens spanska dotterbolag gick i konkurs på grund av saneringskostnaderna och regionen Andalusien och spanska staten driver en skadeståndsprocess mot Boliden för att få tillbaka en del av saneringspengarna.

Nu har handelsdomstolen i Sevilla beslutat om kvarstad på 1,4 miljoner kronor – en summa som kan jämföras med bolagets vinst på 1,7 miljarder kronor hittills i år.

Boliden har friats från misstanke om brott av spansk domstol.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu