Fria Tidningen

Resurser till aids-bekämpning dras in

Internationella organisationer och flera afrikanska regeringar kommer att minska sina resurser avsatta för bekämpning av hiv/aids, vilket kan ge allvarliga konsekvenser, visar en ny rapport från Världsbanken.

– De senaste månaderna har vi sett hur biljoner dollar använts till ekonomiska räddningspaket. En bråkdel av detta hade kunnat ge högkvalitativ sjukvård till miljontals människor, säger Nonkosi Khumalo från hiv-organisationen Treatment Action Campaign, Tac.

Representanter från organisationer som arbetar med bekämpning av hiv/aids och tuberkulos, bland annat Arasa och Tac, kräver att statschefer och internationella hjälporganisationer uppfyller sina löften och menar att rätten till hälsa och behandling inte är förhandlingsbar.

– Liv får inte offras på grund av den globala finanskrisen. Vi förväntar oss att pengar satsas på hälsoprojekt istället för att slösas bort eller användas till vapen eller idrottsevenemang, säger Paula Akugizibwe, från Arasa, ett regionalt nätverk bestående av organisationer från flera länder i södra Afrika.

Tanzania var det första landet söder om Sahara som meddelade att det kommer att skära ner sin budget för hiv/aids-bekämpning med en fjärdedel.

– Det kommer definitivt att ge konsekvenser och det blir omöjligt att ha en långsiktig planering inom sjukvården.

Situationen är likadan i grannländerna. Den sydafrikanska regeringen uppger att stora privata företag, bland annat gruvföretag, kommer att skära ner på det förebyggande arbetet som finns när det gäller hiv/aids, vilket kommer att påverka tusentals anställda och deras familjer.

I Botswana har presidentens talesman, Jeff Ramsay, meddelat att regeringen inte kommer att kunna utöka sitt behandlingsprogram med bromsmediciner från 2016 och framåt som det var tänkt, med hänvisning till att det inte finns tillräckliga resurser.

Även internationella organisationer börjar känna av finanskrisen. Den globala fonden för bekämpning av aids, tuberkulos och malaria uppger att det saknas motsvarande 31 miljarder kronor för att fonden ska kunna fortsätta sitt arbete nästa år.

Forskare beräknar att finanskrisens konsekvenser inom det närmaste året kommer att påverka 70 procent av alla afrikaner som behandlas med bromsmediciner. Enligt Världsbankens rapport är länder i östra och södra Afrika mest utsatta och enligt organisationen Tac är det i dag endast en av tre hivsmittade i Afrika som får behandling.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hiv sänker Sydafrikas ekonomi

Om det inte vore för hiv/aids skulle ytterligare 4,4 miljoner människor leva i Sydafrika i dag. Den minskade befolkningstillväxten har lett till en avmattad ekonomisk tillväxt. Forskare varnar för att det kommer att slå hårt mot den sociala välfärden.

Fria Tidningen

Världens största vattenkraftverk byggs i Kongo

Grand Inga – världens största vattenkraftsinstallation – blir nu verklighet efter en överenskommelse mellan Sydafrika och Kongo-Kinshasa. Projektet skulle kunna ge hälften av Afrikas 900 miljoner invånare tillgång till elektricitet. Men experter varnar för att utländska investerare kommer att se till att satsningen främst gynnar industrier snarare än allmänheten.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu