Fria.Nu

Regeringen stoppar gymnasiereformen

Hösten 2007 börjar cirka 120 000 elever i Sverige i gymnasiet. Både lärare och elever har hört att det blir nya regler för gymnasiet då. Den förra regeringen planerade en reform i gymnasiet, GY 07. Men den nya regeringen stoppar GY 07.

– Mycket är bra i GY 07. Men man behöver göra mer, säger skolminister Jan Björklund på en presskonferens.Han säger att det är bra att ge eleverna betyg i ämnen och inte i kortare kurser. Det är också bra om fler läser historia. När den nya regeringen gör sin reform ska de ta med de bra sakerna från GY 07. Men nu blir det som vanligt i gymnasiet i några år till. Varför?

Regeringen vill ändra betygen mer än GY 07. De vill ha fler steg i betygen. I dag finns det fyra steg: Godkänd, Väl godkänd, Mycket väl godkänd och Icke godkänd.Jan Björklund säger att de vill ha fler steg för att eleverna ska kämpa mer för högre betyg. Men de har inte bestämt hur betygen ska se ut ännu. Därför vill de vänta.– Vi kan inte ändra betygen hösten 2007 och sedan ändra igen om ett par år, säger han.Utan att ändra betygen kan man inte göra GY 07-reformen, säger skolministern. Därför blir det ingen reform nästa höst, trots att regeringen tycker att gymnasiet fungerar dåligt. De här sakerna är dåliga, säger Jan Björklund:Många elever slutar på gymnasiet innan de är färdiga. Många har underkända betyg. Alltför många går på det individuella programmet, alltför många skolkar och alltför många väljer lätta kurser. Dessutom klagar många företag på yrkes-utbildningarna. Eleverna får använda gamla maskiner och lärarnas utbildning är inte helt ny.

Regeringen vill göra en egen reform på gymnasiet. De vill ha tre olika typer av examen:1. Gymnasie-examen, som ger behörighet till högskola2. Yrkes-examen3. Lärlings-examen

Elever som är teoretiskt begåvade kan välja en gymnasieexamen, säger Jan Björklund. Elever som är skoltrötta kan välja en yrkesexamen eller en lärlingsexamen. Om de vill ha behörighet till högskolan senare, ska de ha rätt att läsa in de teoretiska ämnena efteråt.En lärlingsexamen är en examen från en utbildning på ett företag. Då går eleven inte i skolan så mycket, utan lär sig ett jobb på en arbetsplats.Vad ska teoretiskt begåvade elever göra om de är skoltrötta? undrar Sesam.– Vår reform löser inte det problemet, säger skolministern.Regeringen vill också ändra kraven. Den som vill ha en gymnasieexamen ska ha godkänt betyg i teoretiska ämnen, säger Jan Björklund. Den som vill ha yrkesexamen eller lärlingsexamen ska vara tillräckligt bra på de ämnen som är viktiga i yrket.Men regeringen behöver arbeta mer med sin gymnasiereform. Det tar många år, tror skolministern. Vad händer om det blir en ny regering innan de har gjort reformen?– Vi hoppas att vi inte ska byta regering på länge, säger Björklund.

Ibrahim Baylan var skolminister i den förra regeringen. Han gillar inte den nya regeringens planer för gymnasiet. Han tycker att alla gymnasie-utbildningar ska ge behörighet till högskolan. Han säger till Dagens Nyheter:– Det är fel att sortera och skilja på människor. Det är en människosyn där man inte tror på människors förmåga. Man ser det som att vissa bara ska jobba med händerna. Jag trodde det var ett samhälle vi lämnat bakom oss.Men vad tycker lärarna? Eva-Lisa Preisz är ordförande i Lärarförbundet. Hon säger att det är bra att lärarna får veta att det inte blir någon GY 07-reform. Men hon tycker också att alla som går ut gymnasiet ska kunna gå i högskola.– Vi vill inte att man stänger dörren till högskolan, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu