Fria.Nu

Inget tjafs i Rasslebygden

I slutet av maj blir det punk för hela slanten när Rassle punkrockfestival i Emmaboda hålls för tredje gången. En av de 19 grupperna som uppträder är Körsbärsfettera från Borås.

Sista helgen i maj hålls Rassle punkrockfestival i Emmaboda. Festivalen drivs utan bidrag eller privata sponsorer. Allt sköts av Emil Jacobsson med vänner och familj.

– Blandar man in fler så vill de ha sin del av kakan. Vi vill ha en festival utan reklam och utan inblandning utifrån, säger han.

Det är fredagskväll i Göteborg. På Stars’n’Bars vid Järntorget hålls vad som kallas förfesten till Rassle punkrockfestival. Emil Jacobsson sitter vid bardisken på krogens dunkla källarvåning. Rasslefestivalen anordnas för tredje året i rad. Tidigare har arrangemanget ägt rum i augusti, men i år är det flyttat till sista helgen i maj.

– Det har varit jävligt taskigt väder och kallt på nätterna. Sedan är det bra att slippa vänta, säger Emil Jacobsson.

Småländska Emmaboda är en idealisk plats för punkfestivalen. På samma ort hålls också den större Emmabodafestivalen så därför finns redan infrastruktur såsom scener, toaletter och dylikt färdigt att använda.

På programmet är 19 stycken band inbokade. Bland dessa finns göteborgska Perkele, skånska Moderat Likvidation och engelska The Gonads.

– Vi bokar band efter budget. Anledningen till att folk kommer dit är nog 50 procent för banden och 50 procent för festen, säger Emil Jacobsson.

En annan av festivalens bokningar är Boråsbandet Körsbärsfettera. Även det är med på förfesten. På Rassle punkrockfestival är Borås representerat med hela fyra band: Körsbärsfettera, Gatans lag, Vrävarna och The Strung Ups.

– Boråsscenen är inte så stor, men det som finns är bra, säger Totta, som spelar trummor i Körsbärsfettera.

– Sedan känner vi många av banden, säger sångerskan Anna.

– Så ni måste säga att det är bra, annars får ni er inget därhemma, säger gitarristen Jennie.

Det blir första gången Körsbärsfettera uppträder på en festival. Samma helg släpps också gruppens debutalbum.

– Det är jävligt roligt. Det blir årets höjdpunkt, säger Jossan, som också spelar gitarr.

Något som ofta väcker reaktioner är gruppens namn. ”Fetta” är ett dialektalt ord för det kvinnliga könsorganet. En ”körsbärsfetta” ska läsas som någonting alldeles extra, jämfört med till exempel det negativa ”russinfetta”. Dessutom är körsbär fina och ”fetta” är ett roligt ord, förklarar gruppen i en intervju med bloggen Turist i tillvaron.

– Det var fyllesnack från början. Men sedan tyckte ni andra att det var ett jättebra namn, säger Anna till bandmedlemmarna.

När Körsbärsfettera sedan äntrar scenen på Stars’n’Bars spelar de bland annat låten Hallå tjejen, om tjejer som startar bråk. Särskilt mycket bråk är det däremot inte på Rassle punkrockfestival, berättar Emil Jacobsson.

– Förra året var det 1200 besökare. Polisen rapporterade att de tvingades ingripa i tre bråk på tre dagar. Du kan jämföra det med att gå ut en vanlig lördagskväll. Folk tjafsar lite, men sedan går de och tar en öl tillsammans i tältet. Människorna som festivalen riktar sig till har oftast den livsfilosofin, säger han.

Hanna, Jennie, Anna, Jossan och Totta är Körsbärsfetteras artistnamn, men i vissa fall även egennamn.

Fakta: 

Rassle punkrockfestival hålls i Emmaboda den 29–30 maj. Biljetterna kostar 450 kronor plus förköp, eller 550 kr på plats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Truckstop har öppet hus på Hisingen

Rockklubben Truckstop Alaska har i vår nystartat på Hisingen. Medlemmarna har på egen hand byggt om en industrilokal till konsertlokal. Det som återstår är att få ett godkännande från kommunen. ”Vi vill göra allt enligt paragraferna och vara lagliga. Vi försöker verkligen, säger Melinda Constanzo, en av de aktiva i föreningen.”

Göteborgs Fria

Punk till stöd för gömda flyktingar

Det är dags för Punk Illegal Festival – detta trots att förra årets festival inte uppfyllde syftet att samla in pengar till gömda flyktingar och gick back med 20 000 kronor.

Göteborgs Fria

Artister vägrar vara valpropaganda

Artister i Storbritannien protesterar nu mot att förknippas med rasistpartiet British National Party som säljer deras musik. I Sverige har bland andra Ulf Lundell protesterat mot att Sverigedemokraterna i olika sammanhang har använt hans musik.

Fria Tidningen

Filmprojekt uppmärksammar dubbelt utsatta kvinnor

Angelika märker hur mannen hon lever med förändras. Han misshandlar henne och kontrollerar allt hon gör. Så börjar Dubbelt utsatt. En novellfilm om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Göteborgs Fria

El Perro del Mar målar kärleken i svart

El Perro del Mar är tillbaka med en ny skiva. För FRIA berättar hon att hon styrs av känslorna och att nya albumet Love is not pop handlar om kärlek med ett svart tema.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu