• Finns det ett problem att folk blir svenska medborgare och inte vill lära sig svenska? Nej, säger Olle Josephson på Språkrådet.
Fria.Nu

Den borgerliga alliansen sa nej till språkkrav

Folkpartiet vill ställa krav på att nya svenska medborgare ska kunna svenska. Men den borgerliga alliansen säger nej till folkpartiets förslag. Det är bra, tycker Olle Josephson på Språkrådet, den nya språkmyndigheten.

I Danmark måste man klara ett språktest på högskole-nivå för att bli medborgare. Norge ska börja ställa krav på att nya medborgare ska ha läst norska för invandrare. Även den som vill ha permanent uppehållstillstånd i Norge ska ha läst kursen. Den nya lagen ska börja gälla i Norge år 2008.
I Sverige vill folkpartiet ställa krav på att den som blir medborgare ska kunna bra svenska.
-Språket är viktigt för integrationen, säger partiledaren Lars Leijonborg.
Men är det ett bra sätt att få fler människor att lära sig mer svenska? Folkpartisten Mauricio Rojas tror det.
- Svenskt medborgarskap är mycket attraktivt och viktigt för många. Det är ingen liten sak för en människa från tredje världen, säger han till TV4.
Folkpartiet började tala om språkkrav före valet år 2002. Då tyckte många människor att det var bra. Folkpartiet fick många röster. Men språk-experter var tveksamma.
I årets val samarbetar folkpartiet med kristdemokraterna, centern och moderaterna i Allians för Sverige. Folkpartiet har sagt att det är viktigt för dem att hela alliansen arbetar för språk-krav.
-Mina kolleger måste förstå att det här är viktigt för folkpartiet. I förra valet fick vi tre gånger så många röster när vi började tala om språkkrav. Det är vår plikt mot väljarna att arbeta för det, säger Lars Leijonborg till Svenska Dagbladet.
Men centern och kristdemokraterna säger nej. Förra veckan röstade den borgerliga alliansen nej till att arbeta för språkkrav.
-Det är bra att kunna svenska när man bor i Sverige. Men jag tycker inte att man ska koppla det till medborgarskap, säger Maud Olofsson, centerns partiledare.
Olle Josephson är chef för den nya språk-myndigheten Språkrådet. Han tycker att det är bra att de borgerliga partierna sa nej till språkkravet.
-Jag tycker att kraven på en person som vill bli svensk medborgare ska vara att man vill bo i Sverige och följa svenska lagar, säger Olle Josephson.
Han säger också att det kan bli orättvist. I Europa och Nordamerika använder man tester ofta. Där är människor vana vid tester och klarar dem lättare. Vissa språk har inget skriftspråk. Om man har ett sådant språk som modersmål blir det svårare att klara språkkraven.
Självklart är det bra att kunna svenska om man bor i Sverige, säger Olle Josephson. Men språkkrav på nya medborgare löser inga problem.
- Behövs ett språktest? Finns det många människor som söker svenskt medborgarskap och inte vill lära sig svenska? Nej, det vet vi att det inte finns. Det här förslaget är ett sätt att konstruera ett samhällsproblem som inte finns.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu