• Två flickor tittar ut från en moské i Stockholm.
Fria.Nu

Muslimer säger nej till egna lagar

Ska det finnas särskilda lagar för muslimer? Ska de följa andra lagar om familjen, skolan och arbetet? Det tycker Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges muslimska förbund. Förra veckan skrev han ett brev till de politiska partierna. Men andra muslimska organisationer säger nej till särskilda lagar.

De politiska partierna fick ett brev från Mahmoud Aldebe, Sveriges muslimska förbund, förra veckan. I brevet skrev han att man borde skriva särskilda lagar för muslimer. Han vill att det ska finnas en moské i varje stad. Kommunerna ska gå i borgen så att församlingarna kan låna pengar till att bygga. Det ska finnas lån utan ränta.

Lagar om att gifta sig, leva tillsammans och ha vårdnad om barn ska följa islam. Kvinnor och män ska ha egna kvällar i simhallarna. Lagar om att gifta sig, leva tillsammans och ha vårdnad om barn ska följa islam.

- Imamer ska hjälpa familjerna att hålla ihop. Vi vill inte ha skilsmässobarn, säger Aldebe.

Han vill också att muslimska barn ska ha egna lektioner i modersmål och islam i kommunala skolor.

- Då minskar behovet av privata skolor, skriver han.

Inget politiskt parti har sagt ja till Albedes krav. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg säger till Svenska Dagbladet att det är ett dåligt förslag. I ett brev till media skriver han: "I Sverige ska det vara jämställt mellan män och kvinnor".

Jens Orback (s) är integrations-minister och jämställdhets-minister. Jens Orback säger till DN:

- I Sverige ska vi vara lika inför lagen. Vi har kämpat länge för att lagen ska vara lika för män och kvinnor.

Mahmoud Albede har också fått kritik från andra muslimer. Mehmet Kaplan på Sveriges muslimska råd säger till Radio Stockholm att han talade med muslimer vid fredags-bönen. Alla var förvånade över Albedes krav.

- En man undrade vad vi höll på med i riksförbunden. Han ville att vi istället skulle arbeta med frågor om diskriminering och integration. Han ville att vi skulle ge muslimer möjligheter att verka på lika villkor, säger Kaplan.

Sveriges muslimska råd är en paraply-organisation. Nio muslimska förbund är med i Sveriges muslimska råd. Rådet säger att de inte vill ha särskilda lagar för muslimer.

När Mahmoud Albede fick kritik av andra muslimer sa han att han inte heller ville ha särskilda lagar.

- Jag kräver inte särlagstiftning för muslimer. Jag vill anpassa våra lagar så att den muslimska minoriteten känner sig trygg, säger han.

Men i brevet använder Albede ordet särlagstiftning flera gånger.

Det har varit en debatt i media om vad religionsfrihet är. En del personer säger att samhället, lagen och myndigheterna ska ska göra så att alla kan leva precis som deras religion säger. Andra säger att religionen är varje människas ensak. Samhället, lagen och myndigheterna ska inte bry sig om religion. Så tycker många människor i Sverige. Men de flesta är lediga på de kristna helgerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu