Fria.Nu

Elva kommuner har lättläst info på webben - säger de

Av Sveriges 290 kommuner har 11 webbplatser lättläst information. Alla borde ha det - i alla kommuner bor människor som av en eller annan anledning har svårt att läsa långa, komplicerade texter. De har samma rätt till information som alla andra.

Vad tänker man på i de 279 kommuner som inte ger lättläst information? Det är den första frågan, men när vi tittade på de lättlästa kom-munsidorna kom en annan fråga i förgrunden: vad finns egentligen där?
Vi gjorde ett test. Vi sökte svar på sju frågor som man vanligen kan få besvarade på kommunens webbplats:
* Hur ställer jag mitt barn i dagiskö?
* Vilka skolor finns i kommunen?
* Hur söker man socialbidrag?
* Hur ansöker man om hemtjänst?
* Hur ansöker man om en personlig assistent?
* Vilka sitter i kommunfullmäktige?
* Vilka beslut har kommunfullmäktige fattat?

I tabellen i papperstidningen kan du se hur det gick. Det finns allmän information om kommunen, om hjälp till funktionshindrade, ibland om flyktingintroduktion.
På några sidor berättar man mycket om bibliotek och fritid, på två sidor finns politiska beslut på lätt svenska och på en enda sida finns kontaktinformation till politiker. Ingen kommun ger lättläst information som motsvarar den som finns på svenska.

Stockholm har en hel del information, men den lättlästa delen av webbplatsen är ologiskt uppbyggd med missvisande länknamn och ett slumpmässigt urval av information. Exempelvis kan man få veta hur man får sitt nyfödda barn folkbokfört efter en hemförlossning, eller hur man får bidrag till adoption - men inte hur man ställer barnet i kö till dagis. Det är rörigt och svårt att hitta.
Kungälv riktar sig enbart till funktionshindrade. Märkligt nog får de bara information som handlar om funktionshinder. Man kan till exempel få veta hur man får pengar till att anpassa sin bostad, men inte hur man får en bostad. Och den som söker information om en skola till sina barn på de lättlästa sidorna finner bara specialskola, särskola och träningsskola.
Lerum och Norrköping har bred, allmän information om det mesta från bygglov till flyktingintroduktion. De lättlästa sidorna är inte så utförliga, men man tycks åtminstone inse att personer med dyslexi eller ofullständiga kunskaper i svenska har samma behov av vanlig samhällsservice som andra.

Ingen kommun informerar på lätt svenska om skolorna i kommunen. Varför? Ska bara vissa kunna välja skola till sina barn? De flesta har däremot lättläst information om socialbidrag. Stockholm och Kalmar skriver att socialbidrag är till 'för barnens skull'. Säkert ligger det omtanke bakom, men det är missvisande - det är inte bara barnfamiljer som får socialbidrag.
Det finns många frågor att ställa, och det finns möjlighet att göra det.
En sak finns ju på alla kommuners webb-platser: en e-postadress till den som ansvarar för informationen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu