Fria.Nu

Elva kommuner har lättläst på webben - säger de

Elva kommuner i Sverige säger att man kan få information på lätt svenska på deras webbplatser. Sesam har tittat på de lättlästa webbplatserna. Vi har tittat på om länkarna fungerar och om man lätt kan hitta informationen. Vi har också tittat på vilken information kommunerna har på lätt svenska.

En del kommuner säger att de ger information på lätt svenska för att det är enklare och billigare än att översätta till många språk. Men vissa kommuner skriver bara på lätt svenska om hjälp till funktionshindrade. Varför? Många behöver läsa på lätt svenska. En del av dem håller på att lära sig svenska. Andra har svårt att läsa eller förstå långa, krångliga texter. Men alla kan behöva veta vanliga saker: hur man får en dagisplats till sitt barn, eller vilka politiker som bestämmer i kommunen.
Sesam har testat de lättlästa webbsidorna genom att leta efter sådan information som många kan behöva. Vi försökte hitta svar på de här frågorna:

- Hur ställer jag mitt barn i dagiskö?
- Vilka skolor finns i området där jag bor?
- Hur söker man socialbidrag?
- Hur ansöker man om hemtjänst?
- Hur ansöker man om en personlig assistent?
- Vilka politiker bestämmer i kommunen?
- Vilka beslut har politikerna fattat?

Ingen kommun ger lättläst information som är lika bra som den vanliga. Ett par kommuner är ändå lite bättre än de andra.
Norrköping och Lerum har lättläst information om nästan allting i kommunen. Man får mindre information än på de vanliga sidorna. Men det finns i alla fall ett telefonnummer som man kan ringa till och få veta mer. De skriver inte på lätt svenska om politikernas beslut. Men Lerum är den enda kommunen som har lättläst information om de olika politikerna.
Stockholm har också information om många saker. Man kan läsa om ganska speciella saker, som hur man får bidrag för att adoptera barn. Men om många vanliga saker finns ingenting. Det är också rörigt och svårt att hitta.
Karlstad, Lerum och Örebro informerar mer om demokratin än andra. Karlstad och Örebro har alla politiska beslut på lätt svenska. På Lerums lättlästa webb kan man hitta alla kommunpolitikerna med bild, telefonnummer och e-postadress.
I Kungälv handlar all lättläst information om hjälp till funktionshindrade. Det finns en länk till Skolor. Men det handlar bara om särskilda skolor för barn med funktionshinder.
En del andra kommuner berättar om undervisning i modersmål och särskilda klasser för flyktingbarn. Men ingenstans berättar man på lätt svenska om de olika skolorna i kommunen. Varför? Ska bara vissa kunna välja skola till sina barn?
Flera kommuner har däremot lättläst information om socialbidrag. Stockholm och Kalmar skriver att socialbidrag är till för barnens skull. Man kan tro att bara barnfamiljer kan få socialbidrag, men så är det ju inte.
Högsby kommun har ingen lättläst information alls. Klickar man på Lättläst, ser man att texten blir lite större. Vissa texter blir lite kortare, men de blir inte lättlästa.
Östhammar skriver om turismen, kommunalskatten, biblioteket, företagen och om att kommunen ligger nära havet. Men ingenting om kommunens service till dem som bor där.

Man kan undra över mycket när man börjar titta på hur informationen ser ut. En sak brukar i alla fall finnas på alla webbplatser: en e-postadress till den som är ansvarig för webbplatsen. Det är bra. Då kan man skriva och fråga varför man inte får den information som man behöver.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu