• Under 1900-talet började man tänka på barn mer som egna personer.
Fria.Nu

Lydnad, frihet, gränser

Under 1900-talet förändrades människors syn på barn. För hundra år sedan slog man barn för att de skulle lyda. I dag finns det andra sätt att uppfostra barn. Och är det lydnad vi vill ha, eller något annat?

På 1880-talet kom en lag som skulle skydda barnen mot för mycket våld. Det stod i lagen att aga skulle ges 'med kärleksfullt allvar', på ett sätt som passade barnets ålder. Fram till 1958 skrev man olika lagar mot att slå barn i skolan. Först 1966 tog man bort lagen om att föräldrar fick slå barn. 1979 kom lagen som förbjuder föräldrar att slå barn.

1900-talet kallades barnens århundrade. Då började allt fler tycka att det var fel att slå barn. Efter andra världskriget började man också tänka på ett annat sätt om att lyda. Man hade sett vad alltför lydiga människor kunde göra. Borde man verkligen lära barn att alltid lyda?

Boken Lyckliga barn skrevs på 1950-talet. Det är en uppslagsbok i barnuppfostran på nästan 1 000 sidor. En psykolog har skrivit om lydnad. Vad händer med människor, om de alltid måste lyda som barn? Psykologen skriver att deras vilja kan bli knäckt. De lyder, men någon måste alltid säga hur de ska göra. 'De faller undan för den mäktigaste och vågar inte gå en egen väg eller kämpa för en minoritet.'

Hur hjälper man barnen att göra rätt, om de inte lyder? Enligt Lyckliga barn ska man ha få förbud. Man ska säga till barnet varför man vill att barnet ska göra på ett visst sätt. Om barnet har en bra anledning, ska föräldern kunna ändra sig. Föräldern ska uppmuntra barnet, när barnet gör något bra. Skribenten kallar det fri uppfostran.

Det låter lätt, men så enkelt är inte livet. Föräldrar har provat sig fram sedan dess. På 1970-talet ville många föräldrar ge barnen en fri uppfostran. Men en del föräldrar förstod inte vad det betydde. De tänkte att man inte alls skulle uppfostra barnen. Många barn lärde sig inte att ta hänsyn till andra. Många föräldrar kände sig osäkra.

Nu talar man mycket om att sätta gränser. Psykologen Bengt Grandelius har skrivit böcker om att sätta gränser för barn. Han var med i tv-serien Curlingföräldrar våren 2004. Då kunde man mejla in frågor till honom och nio-barns-mamman Anna Wahlgren. Så här skriver Bengt Grandelius till en mamma:

'Att sätta gränser handlar om dina reaktioner på ditt barn, att du visar vad du inte accepterar och är beredd ta emot, som dig själv eller som samhällsmedborgare.'

Anna Wahlgren svarar på ett brev från en mamma som vill sluta tjata på sin son vid matbordet. Hon skriver att mamman kan säga: 'Vet du vad? Jag har bestämt mig för att sluta tjata på dig vid matbordet, och vi ska BARA prata om trevliga saker eller inte prata alls, och så ska vi njuta av maten i stället! Vet du vad vi ska laga idag?'. Sedan ska hon visa hur man äter fint med kniv och gaffel. Då vill barnet göra som hon, skriver Anna Wahlgren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu