Fria.Nu

Marocko: Kvinnor och barn har fått större rättigheter

Den nya lagen för familjer i Marocko har nu funnits i ett år. För ett år sedan fick Marocko en ny lag för familjer. Den nya lagen heter Moudawana. Moudawana ger kvinnor och barn större rättigheter. Det är en ovanlig lag i ett muslimskt land.

Islams regler har alltid gett kvinnor rätt att skilja sig i vissa fall. Om kvinnans man inte kan ge henne mat, kläder och bostad får hon skilja sig. Marockos nya familjelag säger att en kvinna också får skilja sig om mannen lämnar henne, behandlar henne illa eller om äktenskapet är dåligt.

Män har kunnat skilja sig mycket lätt: genom att säga 'jag skiljer mig från dig' tre gånger. Med Marockos nya familjelag är det inte så lätt längre. Nu skiljer man sig i en domstol. Om man har barn, får de oftast bo hos mamman. Domaren ska prata med kvinnan och mannen, och försöka hjälpa dem att förstå varandra. Domaren ska försöka göra så att mannen och kvinnan inte skiljer sig. Hon eller han ska prata med dem och försöka hjälpa dem att förstå varandra. Därför tar det längre tid att skilja sig, särskilt om man har barn.

Man har inte räknat ännu hur många som skilde sig 2004. Många trodde att det skulle bli mycket fler skilsmässor än tidigare.

Men det verkar som om det inte har blivit så många. Kanske för att det tar lång tid att skilja sig? Under 2005 kommer man att få se vad som händer.

Redan 1956 bestämdes det att Marocko behövde en ny familjelag.

- Vi har väntat i över 40 år för att få den här lagen. Marocko är det första landet som säger att kvinnors och barns rättigheter är viktiga, säger Zhour El Horr. Hon är domare och kunglig rådgivare.

- Tidigare fanns ingen jämlikhet mellan man och hustru. Men nu har de samma rättigheter och samma skyldigheter.

Polygami, att vara gift med flera, är ovanligt i Marocko. Men det står i koranen att en man får ha flera hustrur. Därför har man inte förbjudit det i Marockos lag.

Polygami är inte förbjudet enligt Moudawana heller. Men det finns fler regler om det. Om en man ska gifta sig med ytterligare en kvinna, måste han säga det till sin första hustru. Han måste också säga till den nya kvinnan att han har en hustru redan. Om den första hustrun inte tycker om att han gifter sig med en kvinna till, har hon rätt att skilja sig. En domstol måste undersöka om mannen har råd att ha två familjer.

Tidigare fick flickor gifta sig när de var 15 år. Nu får de gifta sig först när de är 18, liksom pojkarna.

- Ibland kan en flicka få tillstånd att gifta sig tidigare: om hon är gravid, fattig, inte har några föräldrar eller inte går i skolan. En domstol måste bestämma att hon får gifta sig. Men helst ska flickan inte gifta sig innan hon är vuxen och har gått ut gymnasiet, säger Zhour El Horr.

I Marocko är 70 procent av kvinnorna analfabeter (kan inte läsa och skriva). Därför är det viktigt att man säger att flickorna ska studera. Både islamister och feminister har varit med och bestämt om den nya lagen.

- Koranen är inte dålig för kvinnor. Men männen har tolkat den på ett sätt som är dåligt för kvinnor, säger El Horr.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu