Malmöförfattare har skrivit barnbok om vegetarianism | Fria.Nu
  • Mårten Melin har skrivit en barnbok om att vara vegetarian och om rätten att vara annorlunda.
Fria.Nu

Malmöförfattare har skrivit barnbok om vegetarianism

Mårten Melin är barnboksförfattaren som vågar testa nya grepp och nya ämnen. Debutboken var något så ovanligt som orimmad barnpoesi. Den färska uppföljaren tar upp vegetarianism och rätten att avvika från normen.

De flesta barn har någon gång läst böcker om bondgården och alla djuren som lever där. När Mårten Melin arbetade som barnboksbibliotekarie slog det honom hur idylliskt djurens liv skildrades.

– Bilden man får i de flesta bondgårdsböcker är att djuren har det bra. Grisen äter, bökar och är lycklig. Det står aldrig varför grisarna finns där eller att 99 procent av alla grisar aldrig ser solljus. Det irriterade mig enormt.

Idén föddes att skriva en berättelse om djurens villkor och hur det är att vara vegetarian. Förlaget nappade på idén och gav nyligen ut Susanne och den lilla grisen.

– Det var en utmaning att skriva och få boken publicerad, eftersom det nästan är fult att ha ett budskap idag, säger Mårten Melin.

Men samtidigt som vegetarianism är ett centralt tema, så handlar boken lika mycket om rätten att vara annorlunda och att få ha en avvikande åsikt.

– Jag tyckte det var viktigt att boken förmedlade att man ska få göra det man trivs med och våga vara den man är.

Två av tre barnboksförfattare är kvinnor, men ändå skrivs det mest om killar. Det har länge funnits en föreställning att killar bara vill läsa om killar, medan tjejer kan läsa om både killar och tjejer. Av just detta skäl valde Mårten Melin att berätta sin historia genom en ung flickas perspektiv.

– Varför valde till exempel J K Rowling att skriva om en pojke? Hade Harry Potter-böckerna blivit mindre populära om de handlat om en tjej? Det tycker jag är värt att fundera på.

– Det sägs även att vissa förlag har krävt att författare ska ändra sina huvudrollsinnehavare från tjejer till killar. Jag tycker att det skulle vara förfärligt om det stämmer.

Ett annat ovanligt inslag i Susanne och den lilla grisen är att flickan lever med sin ensamstående pappa.

– Jag ville visa på att familjekonstruktioner kan se olika ut. Att ha skilda föräldrar kan vara jobbigt, men måste inte nödvändigtvis vara så.

Att Mårten Melin började skriva barnböcker var mycket av en slump. Han insåg att hans språk passade bra för genren, vilket också lett till att han skriver manus för Bamse-tidningen.

– Jag gillar att skriva för barn. Man får lov att vara lite tokig. Men sedan har jag också en pedagogisk vilja. Jag tycker det är viktigt med bra barnböcker.

Som bibliotekarie har Mårten Melin märkt att svenskarna är ganska fokuserade på gamla klassiker när det gäller barnbokslitteratur. Genren har heller inte genomgått så stora förändringar sedan 50-talet, förutom en trend med bajsböcker. Har barnbokslitteraturen ett ansvar att skildra samtiden och det aktuella samhället?

– Jag tycker att man ska kunna känna igen sig i litteraturen, men samtidigt släpar utvecklingen efter lite grann. Förmodligen beror det på att författarna ofta är vit medelklass, säger Mårten Melin.

– Efter att ha vänt sig till en väldigt ung publik i de två första böckerna, planerar Mårten Melin att skriva för lite äldre barn. Och kanske även prova på att skriva barnböcker för vuxna.

Jag skulle vilja spegla någon som ses som ett offer av samhället, men som samtidigt är stark i sig själv. På det sättet vill jag att omgivningen ska få sina värderingar och fördomar söndergrusade.

Fakta: 

Susanne och den
lilla grisen är utgiven
på Eriksson & Lindgren. 

Mårten Melins debutbok
heter Mera glass i däcken.

Annons

Rekommenderade artiklar

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

Unga ska bli mindre rädda

Barn & Ung

Många unga är rädda när de ska gå hem sent på natten. Projektet Utgång/hemgång i Östergötland vill öka tryggheten.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu