Göteborgs Fria

Detaljrik debut i göteborgsmiljö

Anna Zeffer är väldigt noggrann när det gäller detaljer i sin debutroman "Konsekvenser". Ett ögonblick mellan två människor beskrivs ibland så detaljerat att man som läsare får känslan av att ha ramlat in i en videofilm, satt i slow-motion.

Zeffers debut, kriminalromanen Konsekvenser, är full av dessa ögonblick - främst mellan bokens huvudpersonen Marcus, doktorand på morfologiska institutionen i Göteborg och dessutom amatördetektiv, och dennes kollega och flickvän i vardande, Sara, tillika huvudmisstänkt för brottet som ligger till grund för boken.

Marcus detektivådra väcks till liv när 2 bestialiska mord sker. Offren är hustrun och den tonårige sonen till Marcus handledare vid institutionen. Dessutom pekar allt på att Sara är den skyldiga och hon grips.

Och här börjar alltså Marcus intensiva privatspanande för att få Sara rentvådd.

Konsekvenser är välskriven. Göteborgsmiljöerna är så noggrant uppmålade att man ibland stilla undrar om Anna Zeffer har varit rädd för att få stryk av Blåvitts klack om hon utelämnat någon detalj. Som göteborgare med ett inte alltför avlägset förflutet som student ler man igenkännande åt vardagens hållplatser; institution - café - ölhak - liten lägenhet.

Kort sagt: miljön är otroligt realistiskt skildrad. Persongalleriet likaså.

Det är bara det att den nästan är för realistisk. Man förlorar sig ibland i detta påtande i exakt återgivna ansiktsuttyck och dofter och tappar flytet i storyn.

Och detaljrikedomen är både bra och dålig. Bra därför att man verkligen 'sitter med vid bordet' som läsare; man missar inte ett enda jota av vad som sker. Dålig därför att det stundtals lämnas väldigt lite åt fantasin vilket blir tråkigt.

Men.

Som debutroman är ändå Konsekvenser klart godkänd. Greppet att förlägga om inte handlingen så åtminstone bakgrunden till den superakademiska världen känns fräscht och nytt. Och även om jag personligen inte är förtjust i alltför målande och utdragna beskrivningar så kan det ju ge mer åt andra läsare.

Slutpläderingen blir därför ett övervägande positivt intryck av en välskriven debutroman. Den uppenbarligen omfattande researchen imponerar, förmågan att föra en historia framåt finns där liksom påhittigheten. Nej, Zeffer saknar verkligen inte talang.

Jag önskar egentligen bara att hon blev lite mer personlig i sin berättarstil. När Anna Zeffer lyckas med detta kommer Sverige vara en deckardrottning rikare.

Fakta: 

Konsekvenser
Recension

Kriminalroman

Anna Zeffer

Konsekvenser

Zoeco Bokförlag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vad man vill ha av Crosby & Nash är stämsången.

David Crosby och Graham Nash har tillhört popeliten i ungefär 40 år. Vardera. Crosby började i The Byrds och Nash i The Hollies. I går kväll intog de Rondos scen och stundtals fick de GFTs kritiker Jonas Slättung att jubla över perfekt stämsång och stundtals jämra sig över stelbent rockande.

Göteborgs Fria

Mattias Hellberg tar klivet ur skugglandet

En värmlänning i exil släpper sin första soloplatta den 24 februari. Han heter Mattias Hellberg och är strax över 30.
En ny förmåga.
Eller? Njae, inte riktigt.

Göteborgs Fria

Mattias Hellberg - Mattias Hellberg (Silence) 2004

Den som slänger in skivan Mattias Hellberg i CD-spelaren och förväntar sig en 'ensam man med gitarr' blir nog lite besviken. Först. Sedan blir nog lyssnaren glatt överraskad, för det här är en, som det brukar heta, mogen debut.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu