Moonbow stöder homokulturen
För fjärde året i rad arrangerar kulturföreningen Tupilak den internationella homofestivalen Moonbow. Budskapet är att frigörelse inte bara handlar om fest, särskilt inte för homosexuella i före detta diktaturstater.
Trots att Estland, Lettland, Litauen och Polen nyligen blivit medlemmar i EU finns det mycket kvar att göra för de mänskliga rättigheterna. Homo- och bisexuella förtrycks dagligen. Massmedier startar hetskampanjer och den som är öppet homosexuell jagas bort från gatorna av nynazister.
I ett sådant samhällsklimat kan en internationell kulturfestival för, av och med homosexuella fylla ett stort tomrum, inte minst för att visa att kampen inte behöver bedrivas i ensamhet.
Det menar kulturföreningen Tupilak, vars svenska medlemmar åker runt till städer som Krakow, Riga och S:t Petersburg för att stödja den lokala homokulturen. Och tillsammans arrangera festivalen Moonbow.
– Vi har märkt att vår närvaro i dessa länder betyder mycket. När vi var i Minsk i Vitryssland blev vår parad omringad av militären, men de gav upp till slut. Det visar att det är värt att kämpa, säger Peter-Paul Hallberg, utställningsansvarig.
Tillsammans med föreningens ordförande Bill Schiller betonar han vikten av att alla ska känna sig välkomna till Moonbow.
– Det ska vara gratis och öppet för alla, säger Bill Schiller. Annars har arbetslösa, pensionärer eller människor från Östeuropa inte råd att vara med. Pride däremot är kommersiellt och vänder sig bara till vissa grupper.
– Men samtidigt är vi ingen proteströrelse, säger Peter-Paul Hallberg. Vi är för all kultur, men det är viktigt att den är tillgänglig för alla.
Till en av föreningens aktiviteter senare under hösten hör uppmärksammandet av hedersmord. Men det handlar inte om den sortens våld vi är vana att höra om.
– Hedersvåld mot homosexuella är något som det talas lite om men som är väldigt vanligt, säger Peter-Paul Hallberg. Och de brotten är inte begränsade till muslimer, utan förekommer inom alla religioner. Jag känner flera som har drabbats.
Bill Schiller berättar om en katolsk präst från Riga som förlorade jobbet på grund av sin homosexualitet.
– Och det strax efter bikten.
Det gör det viktigt att engagera sig i den internationella politiken. Inte låtsas som att den sexuella frigörelsen redan är här.
– Vi är inte emot fester, men verkligheten måste också ta plats, säger Bill Schiller. Vi står fortfarande på barrikaderna.
Årets festival startar den 25 juli och pågår till den 1 augusti. Huvuddelen av aktiviteterna hålls på galleri Aguéli på Södermalm. Näst på tur är Riga och Tallinn. 15-16 oktober hålls en konferens i Stockholm på temat hedersmord och homosexualitet.