Fria.Nu

Ghanas oljefynd lockar utlänningar

Samtidigt som omvärlden intresserar sig allt mer för Afrikas olja annonserar Ghana att man funnit stora mängder olja utanför sin kust. Sedan den före detta brittiska kolonin gick ut med nyheten i somras har utvecklingen gått snabbt – utvinning kan komma att starta inom tre år. Men alla

Nyheten mottogs översvallande positivt av de flesta av landets dagstidningar. "Tack Gud. Olja till sist. Tack Gud!" var rubriken på förstasidan av Accra Daily Mail den 19 juni. Regeringen är inte långt efter i sina beskrivningar. "Vi gör redan bra ifrån oss. Med oljan kommer vi att flyga", kommenterade Ghanas president John Kaffour fyndet för BBC.

Ghana, som i år firar sitt 50-års jubileum som självständig nation, framställs ofta som något av en framgångssaga i en region som annars brukar förknippas med djup fattigdom, korruption och brutala inbördeskrig.
Det initiala oljefyndet i västra Ghana uppskattades vara ungefär 600 miljoner fat, vilket motsvarar två procent av Nigerias totala oljereserver. Sedan dess har dock ytterligare fynd gjorts och det tros finnas olja på flera andra platser utmed kusten, så den totala mängden är förmodligen betydligt större.
Två utländska företag – brittiska Tullow Oil och amerikanska Kosmos Energy – kommer tillsammans med Ghanas statliga oljeföretag GNPC sköta själva oljeutvinningen. Förhandlingar pågår med Ghanas regering om hur kostnader och inkomster från exploateringen ska fördelas mellan parterna. En överenskommelse förväntas nås i slutet av november.

Trots den uppenbara entusiasmen hos Ghanas regering och stora delar av landets massmedia är det långt ifrån alla som ser ljust på framtiden.
– Oljan kommer inte att leda till förbättringar för befolkningen, säger Edith Forson, som studerar afrikansk politik vid Cape Coast-universitetet, UCC, som ligger på Ghanas sydkust.
– Om man tittar på andra länder i regionen, exempelvis Nigeria, så är det uppenbart vad oljan för med sig.
Edith Forson tror inte att Ghanas förutsättningar att hantera oljan är särskilt annorlunda än andra afrikanska länder.
– Det ligger i regeringens intresse att framställa vårt land i så god dager som möjligt, säger hon, och avfärdar därmed regeringens försäkringar om att Ghana skiljer sig från sina grannländer som funnit stora naturresurser.
Hänvisningar till Nigeria, Västafrikas gigant med över 140 miljoner invånare och med världens tionde största oljereserv, är vanliga bland folk som är skeptiska till upptäcktens välsignelser. Trots att landet pumpat upp olja sedan kolonialtiden lever större delen av befolkningen i fattigdom. Militärkupper har avlöst varandra och korruptionen är omfattande.

Fyndet görs i en tid då oljepriset når nya rekordnivåer och såväl Kina som Västvärlden allt mer vänder blickarna mot Afrikas naturresurser. Intresset för de områden som ännu inte är fullt exploaterade förväntas öka kraftigt.
– Olja är politik och jag vet inte riktigt hur mycket jag borde berätta, säger en professor vid institutet för geografi vid UCC med viss insyn i händelseförloppet. Han vill vara anonym på grund av det känsliga läge som förhandlingarna mellan regeringen och företagen är inne i.
– Intresset från omvärlden växer, Kina kommer, Ryssland och Kanada också. Jag är säker på att regeringen har fullt upp, säger han.
– I första hand kommer vi att handla med våra vänner USA och England. Men Kina kommer, de knyter kontakter överallt på kontinenten och ger fördelaktiga lån.

För några veckor sedan tillkännagav Ghana att man mottagit den första delen av ett lån motsvarande 562 miljoner US-dollar från Kina till konstruktionen av ett nytt vattenkraftverk. Lånet är ett av de största någonsin som kommit från en enskild givare i Ghanas historia.

Fakta: 

Fakta | Ghana
Ghana ligger i Västafrika och gränsar till Elfenbenskusten i väster och Togo i öster. Under kolonialtiden styrdes landet av Storbritannien och kallades för Guldkusten.
Trots flera militärkupper och stundtals svag ekonomi har landet lyckats bevara sin stabilitet och undvikit kollaps, som exempelvis närliggande Liberia och Sierra Leone. Ghana har under 2000-talet upplevt stark ekonomisk tillväxt, och anses vara ett av de länder i Afrika som har bäst förutsättningar att uppfylla FN:s milleniemål om halverad fattigdom till år 2015.
Ghana brukar beskrivas som en demokrati sedan år 2000 då militärdiktatorn Jerry Rawlings handplockade efterträdare förlorade presidentvalet mot den nuvarande presidenten John Kaffour.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oljan utanför Ghanas kust kanske inte hjälper folket

Ghana har hittat mycket olja utanför sin kust. Man kanske börjar ta upp oljan redan om tre år. Många är glada över oljan för att den kommer att ge Ghana pengar. Men andra tror inte att folket kommer att få det bättre på grund av oljan.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2023 Fria.Nu