Sajuri Flohr gör ekologisk tofu
Flygvärdinnan Sajuri Flohr förlorade sitt jobb för två år sedan. I januari i år startade hon ett eget företag och började göra krav-märkt tofu. Hon säljer tofun till restauranger och butiker i Göteborg. Och hon har många idéer om andra saker som hon vill göra.
– Tofu som är gjord på fabriker är för hård. Man kan inte laga vissa maträtter med den. Man kan steka den, men man kan inte mixa den till en dressing.Sajuri Flohr är 34 år. Hon arbetar i ett lugnt och behagligt tempo i en ljus lokal i Angered, med grön natur utanför fönstren.Först mal hon bönorna i en kvarn. Sedan kokar hon dem i en stor gryta. Vattnet får rinna av i en sil med tunt tyg. Sedan kyler hon tofun och lägger den i paket med 280 gram i varje.
För två år sedan blev hon av med sitt jobb. Hon var flygvärdinna och skulle vara mammaledig med sitt andra barn. Men då sa arbetsgivaren att hon måste sluta på sitt jobb. Istället startade hon ett eget företag.– Jag hade tänkt på att starta eget, och jag har alltid gillat matlagning, säger hon.Båda hennes föräldrar är kockar. Sajuri Flohr har lagat egen tofu hemma i många år, men nu lagar hon ekologisk tofu som hon säljer till restauranger och små butiker i Göteborg.Hon tycker att det är bra att sälja tofun till företag i närheten. Det är bättre för miljön. Dessutom kör hon själv tofun till kunderna, och då måste de finnas nära. Det var självklart för henne att tofun skulle vara krav-märkt.– I Brasilien hugger man ner regnskog för att odla soja till korna. Därför är det viktigt för mig att använda ekologiska bönor. Miljön är viktig för mig, säger hon.Men sojabönorna som Sajuri Flohr använder kommer från Kina. Det finns inga svenska sojabönor att köpa. I Skåne och på Öland provar man att odla sojabönor, men de är inte ekologiska.– Det är inte så bra att importera från Kina, men stora företag köper redan all tofu som man odlar i Europa. Jag hoppas att jag kan köpa ekologisk svensk soja om några år. Jag har kontakt med en person som kanske ska börja odla ekologisk soja i södra Sverige, säger Sajuri Flohr.Det finns inte många som gör tofu i Sverige. Sajuri Flohr tror på sin idé, även om hennes tofu är dyrare än de stora företagens.– Saker som är bra för hälsan blir mer och mer populära nu. Och om jag i framtiden kan få svenska ekologiska bönor skulle det vara ännu roligare att sälja.
Det är svårare än hon trodde att ha ett eget företag. Det är dyrt och mycket jobb.– En företagare måste kunna så mycket. Man ska kunna göra sin produkt. Man ska också planera och sälja. Jag är ingen typisk säljare, men det får gå ändå, säger hon och skrattar.Hon har många idéer, och det är bra när man har ett företag.– Min sambo har hört mig prata om många saker som jag vill uppfinna.Hon är nyfiken – och rädd.– Jag är rädd för att ångra något när jag blir gammal. Jag är rädd för att jag ska tänka: Varför provade jag inte det? Jag provar hellre. Om det inte fungerar, så får jag väl rädda situationen.I dag gör hon ungefär 30 kilo tofu i veckan på två dagar. Sedan kör hon själv ut paketen till butikerna och restaurangerna. Företaget går runt och hon kan betala hyra, men inte mycket mer än så. Fram till för en månad sedan fick hon starta-eget-bidrag, men nu får hon klara sig på egen hand. Därför jobbar hon nu också med att hjälpa ett företag med bokföringen.Men hon är säker på att det kommer att gå bra för hennes företag.– Jag vill gärna sälja även utanför Göteborg. Men då vill jag samarbeta med andra om transporterna. Annars blir det för dyrt och dåligt för miljön.
Hon vill även göra tempeh och andra sojaprodukter. Först tänkte hon sälja soja-produkter i lokalen i Angered, men de som äger huset sa nej. Men Sajuri Flohr får nya idéer hela tiden.– Det bor folk från så många andra länder i Angered. Det måste ju finnas en massa intressanta specialiteter där som man kan göra. Det vore väldigt kul om det startade fler sådana företag.Lätt svenska: Malin Bergendal
