Fler salladsbarer nära facklig blockad
I går eftermiddag avstyrdes en facklig blockad mot fyra salladsbarer i Göteborg. Inför restaurangfackets löfte om stridsåtgärder nu på måndag accepterade ägarna kollektivavtalen och avgifterna som hör dit.
- Det känns som om vi haft pistolen mot huvudet nästan. Det är maffiafasoner facket kör med, säger Diana Kasiri, styrelseledamot i salladsbarskedjan Paprika där hennes man Massi är ägare.
I måndags sökte de medlemskap i branschförbundet SHR och efter en särskild överenskommelse avblåste i går restaurangfacket HRF den blockad som skulle ha inletts på måndag.
- Vi vill inte ha några konflikter utan lösningar. Här har vi en lösning, säger HRF:s förste ombudsman i Göteborg Dan Fransson.
Det är på hans initiativ som hotell- och restaurangfacket sedan förra våren finkammar stadens kvarter. De jagar etablissemang utan kollektivavtal och om de anställda är medlemmar i facket eller inte spelar ingen roll. I ett omstritt fall från i vintras blockerades i tre månader en salladsbar i Linnéstaden där ägarna vägrade teckna avtal. Där saknades medlemmar, men på Paprika finns ett tiotal medlemmar enligt HRF.
- Nu i veckan träffade vi hela Paprikas personal, ett femtontal personer varav ett tiotal är medlemmar hos oss, säger ombudsman Dan Fransson.
Han hävdar att HRF:s blockadhot hade ett klart stöd bland flera i personalen.
En blockad hade inneburit att samtliga medlemmar tagits ut i strejk, att ett par fackligt aktiva delat ut flygblad utanför varje salladsbar och att andra fack inom några veckor ombetts strypa varuleveranser och annan service till företaget.
Diana Kasiri på Paprika är arg över fackets makt.
- Vi har haft vårt företag i åtta år och vill driva det som ett familjeföretag utan att någon har kontroll över oss, säger Diana Kasiri, som menar att personalens villkor redan var i linje med kollektivavtalets.
- Viss personal har redan mer än de ska ha, men det kan hända att det finns någon som ligger några kronor under. Vi har ju satt lön efter hur bra folk jobbar och vad de tjänat på andra ställen i stället för ålder, som kollektivavtalet gör. Facket har själva sagt att vi verkar vara väldigt bra arbetsgivare, som till exempel låter vår personal vara med och välja arbetskamrater, säger hon.
Restaurangbranschen är en hård arbetsmarknad där många accepterar usla villkor, medger Diana Kasiri, men just därför anser hon att facket borde prioritera sina insatser.
- Jag hade en tjej här och sökte jobb hos mig i dagarna. Hon var 17 år och sköter nu ett kafé från klockan 9 till 22. Hon serverar sprit, är minderårig och jobbar svart. Varför börjar inte facket på sådana ställen?
Men HRF:s Dan Fransson menar att det är ett bakvänt argument.
- Det är väl en dåres försvarstal att inte betala för att andra har det sämre. Var vi börjar och vad vi gör styrs av våra medlemmar och vår organisation.
Sedan HRF påbörjade sin kraftsamling mot kollektivavtalslösa restauranger under förra våren har enligt Fransson ett 70-tal näringsidkare accepterat kollektivavtalet, mestadels i Linnéstaden. Facket har identifierat och inlett samtal med ytterligare ett 50-tal företag. Till hösten ska HRF i Stockholm och Malmö följa Göteborgs exempel.
Paprikas anställda har avböjt att kommentera ärendet. Medlemskapet i SHR kan enligt Diana Kasiri kosta företaget omkring 150 000 kronor i avgifter.

