• *** Local Caption *** @bildtext: livsmedelsindustrins enda klimatbov. Ð Svenska tomater pŒ vintern Šr inte sŠllan en klimatkatastrof, sŠger Johan Cejie pŒ Krav.
Fria.Nu

Snart klimatmärks maten

Inom något halvår kan Krav börja märka ut de värsta klimatsyndarna bland ekologiska produkter. För konventionell mat dröjer dock möjligheten för konsumenter att se hur olika produkter, från odling till tallrik, bidrar till växthuseffekten.

Om priset vore lika skulle kanske många hellre köpa en svensk kravmärkt tomat än en spansk som odlats konventionellt. Vill man ta hänsyn till matens roll i den globala uppvärmningen är det dock långt ifrån säkert att det är klokast.
– Vi har länge försökt hitta något sätt att beskriva till exempel transporters miljöpåverkan. Men vi har alltid misslyckats. Nu börjar tiden bli mogen med allt mer forskning och marknadsefterfrågan på att mäta matens klimatbelastning, säger Johan Cejie på företaget Krav i Uppsala.
I slutet av april ska Kravs medlemsorganisationer ta del av hans rön och bestämma inriktningen. Det finns enkla förslag som skulle gå snabbt att genomföra, som att införa en tilläggsmärkning för mat som inte flugits eller odlats i fossileldade växthus.
– Svenska tomater på vintern är inte sällan en klimatkatastrof, säger Johan Cejie.
Att gå längre än så kräver en större arbetsinsats.
– Att sedan jämföra olika produkter sinsemellan, till exempel vilken mjölkproduktion som genererar minst koldioxidekvivalenter, blir väldigt komplext.
– Det är ett projekt på flera år, men vi tror att det är bra att börja gradvis, säger Johan Cejie.

Tanken att konsumenter ska kunna jämföra produkters olika klimatavtryck tycks ha kommit längst i England. Den brittiska snabbköpsjätten Tesco meddelade i januari att de ska försöka redovisa sina produkters belastning på ett universellt accepterat och allmänt föreståeligt sätt så att kunder lätt kan jämföra mellan olika produkter. Tesco vet dock ännu inte när detta kan bli verklighet.
Så sent som i förra veckan började konkurrenten Marks & Spencer märka matvaror med en flygplanssymbol som en del av ett projekt att för 200 miljoner pund göra företaget klimatneutralt inom fem år.

I Sverige sträcker sig planerna än så länge inte utanför Kravs begränsade marknadsandel – de stora kedjorna kan inte lova att det blir någon allmän märkning.
– Någon form av märkning kommer det nog att bli, men vill du kunna titta på varje enskild vara vid varje enskilt tillfälle, då blir det svårt, säger Coops miljöchef Mikael Robertsson.
Oligopolföretagen som kontrollerar den svenska matmarknaden är överens om att ingen ska gå i förväg och introducera en egen märkning.
– När en märkning kommer är det viktigaste att den är branschgemensam, så att vi inte vilseleder konsumenterna genom att försöka konkurrera med olika märkningar, säger Robertsson.
– Men det behöver nästan vara något statligt verk eller en tredje part som får ett tydligt uppdrag att räkna fram detta.

Fakta: 

Forskare oeniga om matens klimatpris
Den fristående livscykelanalytikern Christel Cederberg i Halland menar att ekologisk och konventionell mat ofta belastar klimatet lika mycket per kilo färdig mat.
Amerikanska Organic Center konstaterade däremot i en rapport i höstas att ekologisk majs produceras för två tredjedelar av den energi konventionell majs kräver.
Dagens högteknologiska och specialiserade industri och konsumtion är ohållbar även om odlingen är ekologisk, menar Torbjörn Rydberg, docent vid Institutionen för stad och land utanför Uppsala. I förlängningen är bara ekologiskt och närproducerat, så länge det är energi- och kvävesnålt, uthålligt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

© 2025 Fria.Nu