Debatt


Gunnar Olofsson
  • Vi som vill stödja Palestina måste se till att frysa ut Israel ur den internationella gemenskapen tills ockupationen upphör, skriver ordförande i Borås Palestinagrupp, Gunnar Olofsson.
Fria Tidningen

Efter Trumps utspel om Jerusalem: Svaret är bojkott

Efter Trumps uttalande om Jerusalem är det viktigare än någonsin att genom bojkott sätta press på Israel att avsluta ockupationen av Palestina, skriver Gunnar Olofsson.

USA-presidenten Donald Trump har förklarat att han nu ser Jerusalem som Israels huvudstad. Gott så. Men vad han ”glömde” säga är att Jerusalem i så fall också måste vara huvudstad i Palestina. Har Trump nu torpederat möjligheten till en rättvis fred i Israel/Palestinakonflikten? Är det här slutet på tvåstatslösningen?

Alla FN-resolutioner som tagits i denna fråga utgår från exakt samma förutsättningar: en tvåstatslösning med Israel och Palestina inom 1967 års gränser – de som gällde före ”Sexdagarskriget” – med Jerusalem som gemensam huvudstad och en rättvis lösning på frågan om de palestinska flyktingarna. Inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016), som inte ens USA röstade emot, fastslår att israeliska bosättningar på mark ”ockuperad sedan 1967, inklusive östra Jerusalem, inte har något legalt värde och utgör ett flagrant brott mot internationell lag...”. Samt att Säkerhetsrådet ”inte kommer att erkänna några förändringar av gränserna från 4 juni 1967, inklusive östra Jerusalem, andra än de godkända av parterna genom förhandlingar”. Att en permanent medlem av Säkerhetsrådet nu öppet bryter mot en antagen resolution i rådet är ju någonting oerhört, och borde få konsekvenser.

Det finns de som, likt palestiniernas mångårige fredsförhandlare Saeb Erekat, hävdar att tvåstatslösningen nu är död och att man måste inrikta sig på en enstatslösning med lika rättigheter för israeler och palestinier. Problemet är bara att en sådan lösning inte finns på kartan. Den har inget stöd i någon av folkgrupperna, i det internationella samfundet eller i något av de avtal som hittills ingåtts mellan parterna. En enstatslösning i dag skulle antagligen innebära en apartheidstat av tidigare sydafrikansk modell med palestinierna instängda i ”självstyrande” enklaver, bantustans, utan medborgerliga rättigheter i en ockupation utan slut.

I första hand är det istället viktigt att slå vakt om det som faktiskt hittills uppnåtts. 135 länder, inklusive Sverige, har erkänt staten Palestina, som också tagit plats i FN. Olika FN-organ, som UNESCO (FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur) har antagit viktiga resolutioner och Palestina är nu medlem av den Internationella Brottmålsdomstolen i Haag (ICC) där man rättsligt börjat driva frågan om ockupationen. Genom Interpol har man nu också möjlighet att efterlysa israeliska ledare för krigsbrott.

Ett mycket tydligt budskap från människor jag själv mötte under ett besök i Palestina nyligen var att vi, som vill stödja Palestina, måste se till att på alla sätt bojkotta och frysa ut Israel ur den internationella gemenskapen tills ockupationen upphört. Den internationella BDS-rörelsen (Bojkott, Desinvesteringar, Sanktioner) är vad den israeliska ledningen fruktar mest – mer än aldrig så många attentat och raketer från olika militanta grupper. Man har därför lagt ner oerhörda ansträngningar på att stoppa BDS-rörelsen, och fått igenom stopp för bojkotter både i Israel och i länder som Frankrike, Kanada och delar av USA. Trots detta växer rörelsen. Banker, universitet och företag drar sig ur samröre med Israel. Idrottare och artister bojkottar regimen och på många ställen genomförs framgångsrika köpbojkotter.

Det är i skrivande stund oklart om Trumps Jerusalem-utspel kommer att leda till någon ny intifada, ett nytt uppror, i Palestina, eller bara ytterligare resignation, nederlag och splittring. Men klart är att en BDS-kampanj – likt den som fick apartheidregimen i Sydafrika på fall – kan göra skillnad. Här kan vi alla medverka genom initiativ i våra föreningar – inom idrott, vetenskap och kultur – och som konsumenter. Varor med en streckkod som börjar på 729 är tillverkade i Israel. Dessa köper vi inte. En framgångsrik BDS-kampanj kan avväpna USA-presidentens inkompetenta beslut, ett isolerat och utfryst Israel tvingas avsluta ockupationen. Och sedan, i en inte alltför lång framtid, kan det bli möjligt att diskutera frågan om en enstatslösning i någon form med demokrati och lika rättigheter för alla människor i Israel/Palestina. Och de som nu försöker sabotera detta kommer då att stå där med sina trumpna miner.

Fakta: 

Gunnar Olofsson är ordförande i Borås Palestinagrupp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Femtio år av ockupation

Sexdagarskriget fyller 50 år och än är ingen lösning i sikte för Israel-Palestinakonflikten, skriver fem representanter för civilsamhället.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu