• Protester utanför Migrationsverkets förvar i Kållered den 10 oktober. 13-15 personer, varav de flesta ensamkommande, väntas utvisas till Kabul.
  • Avspärrningar runt Migrationsverkets förvar i Kållered med anledning av utvisningen av 10-15 personer till Kabul.
  • Cirka 200 personer står i regnet utanför förvaret i Kållered och ropar "No borders no nations, stop deportations".
Göteborgs Fria

Strax under tio personer utvisades till Kabul

Strax under tio personer lämnade vid sjutiden förvaret i Kållered för att utvisas till Kabul. Ett antal demonstranter har omhändertagits efter att ha blockerat vägen för bussen.

Kl 19.10

Nu har bussen avgått till Landvetter och ingen kontakt kommer finnas med ungdomarna och de unga männen innan de når Kabul.

– Nu känns det skitjobbigt, säger Ingrid Broms som varit med och arrangerat protesterna, sen vet vi att det kommer bli protester i Wien där de mellanlandar. Vi har både misslyckats och lyckats kan man säga. Manifestationen var bra men vi lyckades inte stoppa transporten. Men det hade vi ju inte riktigt heller trott att vi skulle lyckas med heller.

Polisens presstalesman Stefan Gustavsson som är på plats meddelar att strax under tio personer har åkt.

– I samband med att bussen åkte genomförde demonstranterna en sittdemonstration där de satt ivägen för bussen. Ett antal personer omhändertogs misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten då de inte lämnade platsen på vår uppmaning. De är alltså misstänkta för brott och omhändertagna men inte gripna, säger Stefan Gustavsson.

Hur känns det att genomföra den här typen av uppdrag?

– Det är ju en väldigt personlig fråga men det är klart att man blir berörd av situationen. Men vi är poliser och detta är vårt jobb och vår vardag.

Kl 18.30

"No borders no nations, stop deportations"ropar de nu cirka 200 personerna på plats utanför förvaret i Kållered där sedan någon timme tillbaka en buss står redo för att ta ungdomarna och de unga männen till flygplatsen.

Demonstranterna har flyttat sig bort från polisens avspärrningar och närmare bussen och väntar på att den ska avgå. När det blir vet ingen dock och polisen vill inte uppge avgångstid.

Ingrid Broms, från arrangörsgruppen, berättar att hon hade telefonkontakt med dem inne på förvaret för cirka en halvtimme sedan och att alla mår dåligt men att vissa mår sämre.

– De flesta är fruktansvärt rädda, säger hon och berättar att de kommer bli fråntagna sina telefoner när de lämnar förvaret och till de ankommer till Kabul.

Ingrid Broms beskriver stämningen utanför förvaret som lugn men spänd.

– Några stycken försökte blockera vägen för bussen men blev bortflyttade av polisen, men något mer dramatiskt än så har inte hänt. Vi får se när bussen åker - vi stannar här tills det sker oavsett hur länge polisen väntar, menar hon.

Kl 18.00

Polisens stabschef Hans Lippens meddelar att planet utgår från Landvetter men att tiden för avgång och tiden när ungdomarna och de unga männen ska lämna förvaret är hemliga av säkerhetsskäl. Polisens bedömning är att cirka 100-150 personer är på plats och att allt hela dagen varit väldigt lugnt.

På frågan om varför mamman till en 18-åring som utvisats till Afghanistan och ska med planet i kväll som GFT skrivit om tidigare i dag, inte fick lov att säga hej då till sin son, svarar Lippens att han inte känner till fallet men att det är normalt att inga personer får lov att gå in eller ut från förvaret under dagen i dag av ordnings och säkerhetsskäl.

Är inte det att ta i att hävda sådana principer när det är helt lugnt på platsen och bara gäller en person?

– Antagligen tyckte inte ansvarig på plats det, detta är vanliga rutiner vid utvisningar, menar Hans Lippens.

Kl 14.50

Ytterligare personer har kommit till platsen för att protestera. Enligt arrangörsgruppen handlar det om runt 150-200 personer. Talkörer hörs: "Migrations, migrations, stop deportations" och "Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal". Polisen har byggt en avspärrning med stängsel som de som protesterar står bakom. Ingrid Broms, från arrangörsgruppen, har kontakt med de ungdomar och unga män som befinner sig inne i förvaret.

­– Tyvärr står vi vill så att de inte kan se oss genom fönstren, men vi har kontakt via mobilen, säger Ingrid Broms. De säger att det är väldigt tyst och tryckt stämning där inne.

Enligt aktivisternas uppgifter är det mellan 10-15 personer som kommer att utvisas till Afghanistan i dag, fem personer kommer vara kvar i förvaret. De två personer som GFT skrivit om tidigare, som trodde att de skulle få vara kvar men fick besluten ändrade, ska fortfarande utvisas i dag.

Planet väntas gå klockan 21 från Landvetter flygplats.

Inga bussar har anlänt till förvaret ännu för att hämta de som ska tvångsutvisas.

Den mamma som GFT intervjuade tidigare under dagen får fortfarande inte komma in på förvaret för att ta avsked från sin son. Hon är kvar utanför förvaret och pratar med honom i mobiltelefon.

Kl 10:52

– Nu ett 50-tal, de har satt upp kravallstaket, de har spärrat av ett litet område, där vi får vara. Vi får gå bakvägen, vi kan komma härifrån men kommer inte fram åt det hållet vi vill, säger Ingrid Broms, en av arrangörerna bakom protestmanifestationen.

Kl 10.45

– Just nu har det inte hunnit komma så många, kanske ett 20-tal, däremot är det många poliser, de har börjat spärra av redan nu. Det har varit lite journalister på plats också, SVT, Mölndals-Posten och Blank Spot Project. Just nu avvaktar vi mest och försöker få tag på advokater, säger Ingrid Broms, en av arrangörerna bakom protestmanifestationen, som planeras pågå till klockan 21 ikväll då planet väntas lyfta.

Vad kommer hända under dagen?

– Det kommer att utkristallisera sig under dagen. Jag och flera med mig kommer att jobba med det juridiska, att stoppa avvisningen genom att skriva om verkställighetshinder. Det kan man göra ända tills de sitter på planet, man kan faxa in det i sista minuten till och med. Vi kommer också vara närvarande och visa vårt stöd för de som är där inne.

– Vi ska göra vad vi kan för att detta inte ska ske i tysthet. Svenska myndigheter ska inte kunna genomföra det på det här sättet utan att det syns och hörs.

Kommer ni göra någon blockad?

– Det beror helt på hur mycket folk som dyker upp och sammansättningen av folk.

Detta har hänt

• 10-15 personer, varav de flesta ensamkommande, väntas utvisas till Kabul, Afghanistan i dag, den 10 oktober.

• Enligt de ideella personer protesterar mot avvisningen är den yngsta åldersuppskriven till 18 år, men han är egentligen 16 år, och den äldsta är 31 år.

• En av personerna ska ha konverterat till kristendomen.

• De som ska utvisas befinner sig nu inlåsta på Migrationsverkets förvar i Kållered, utanför Göteborg, men har tidigare bott bo olika håll i landet och förts till förvaret från förvaren i Gävle, Märsta och Flen.

• Flyget väntas avgå från Landvetter flygplats kl 21, och mellanlanda i Wien, Österrike.

• Utanför förvaret i Kållered pågår en protestmanifestation hela dagen.

• Även i Wien, där flyget väntas mellanlanda och hämta fler personer som kommer skickas till Kabul, planeras protester av nätverket Plattform Refugees Welcome.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu