Inledare


Ojämlikhet

  • Har du råd med aktiviteter för barnen i sommar?
Stockholms Fria

Alla längtar faktiskt inte till sommarlovet

Sommarlovsminnen är en klassfråga. Jessica Hallbäck drömmer om en värld där alla barn kan ha ett lika fint sommarlov.

Det här kommer att bli min sjätte sommar som ensamstående mamma. Den sjätte sommaren jag får skämmas lite över att ha barnen på fritids några veckor. Den sjätte sommaren jag känner mig ensam och utanför. Den sjätte sommaren som jag antagligen inte alls är så lycklig, utvilad och fylld av upplevelser som jag förväntas vara.

För sommaren är inte alls så kravlös som en kan vilja eller tro. För när jobbet börjar och barnen är tillbaka till skolan är det redovisningsdags. Så är det varje år. Den stressen ligger där och river i huvudet när jag försöker pussla ihop ekonomin till besök på Gröna Lund, Junibacken och Skansen.

Våren liksom bubblar av förväntningar hos alla. Knoppar börjar brista, folk har tröttnat på att jobba och alla längtar efter de lata dagarna i sommarsolen. Semestern planeras. Folk åker till sommarstugor på Öland, Gotland och i Spanien. Kör en sista minuten till Kos, tar med familjen på restaurang och köper guldkort till stans tivoli. De tar ut föräldrardagar och komptid för att dryga ut semestern. Låter de äldre släktingarna ta hand om barnen så föräldrarna får lite egentid. Jämför hur solbruna de blivit, hur många grillkvällar de haft och framför allt, hur lite de har varit hemma.

Varje sommar undrar jag hur sjutton folk får till det. Ensamma mamman som är glad att jag kan ta med barnen på solsemester varannan sommar i alla fall. Och det året kunna andas ut när skolan börjar och barnen kan berätta om semesterminnen som räknas. Om flygresorna och sandstränderna. Att inte de heller varit instängda i en lägenhet i stan, förvisade till kalla bad i sjöar.

Jag är privilegierad som lyckas lösa det varannat år. För 1 av 10 barn i Stockholm lever i fattigdom, där till och med mat på bordet varje dag kan vara en lyx.

Vi lever i ett samhälle med stor ojämlikhet. På sommarlovet blir de ekonomiska klyftorna tydligare och det som förknippas med glädje, frihet och äventyr är inte till för alla. När sommarsångerna tar vid och vårterminen är slut finns det många som känner ångest inför ledigheten.

Fritidshemmen växlar ofta ner sin verksamhet och slås ihop med andra fritidsaktiviteter i kommunen. Det innebär att barnen får en annan resväg och i många fall mindre stimulerande dagar.

Det borde vara tvärtom. Fritids borde vara ett attraktivt ställe för barnen att vara på när ekonomin hemma inte räcker till för ett helt sommarlov. På fritids borde barn som inte får guldkort på Grönan få uppleva lika minnesvärda saker som slänggungan med utsikt över hela stan.

Tänk om fritidshemmen var en plats som fixade fina sommarminnen för barn som inte är privilegierade och vars föräldrar måste jobba för att få resten av året att gå ihop.

Min sjätte sommar som ensamstående mamma blir bra i år. Hur förutsättningarna är nästa år vet jag inte alls. Men jag drömmer om en värld utan klyftor, där alla barn kan ha ett lika fint sommarlov. Medan vi arbetar för att politikerna ska ge alla barn bättre förutsättningar kommer här några tips som kan underlätta ett fattigt lov i Stockholm:

1. Gå ihop med kompisar och hjälp varandra med barnen. Förutom att barnen har sällskap av varandra så blir också matlagningen billigare och smidigare om en är fler och delar.

2. Kolla runt bland barnens kompisar, har någon sommarstuga kan du fråga om ditt barn kan följa med några dagar.

3. Sök stöd från Majblomman.

4. Ica-kort ger rabatt på inträde och åkband på Gröna Lund.

5. Kolla vad som finns att göra gratis. Det finns flera museer som inte tar inträde och Parkteatern har föreställningar över hela stan, bland annat med clownen Manne, läs här.

6. När mina barn var mindre åkte vi till Ikea där barnen kunde leka (gratis) i deras lekland. Andra lekland kan vara dyra, dessutom får du fika billigt under tiden.

7. Besök en 4H-gård. Billigare alternativ till Skansen.

8. Låna Martin Olczaks böcker om Jack, läs och besök sedan de delar av staden böckerna handlar om. Kan bli hur spännande som helst!

9. Fryshuset ordnar gratis sommarlovsaktiviteter för äldre barn, 13–19 år.

10. Det finns flera dagkollon som är gratis, kolla här till exempel här och här.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu