• Ismael Ataria hoppas att han kan få vara en en röst för de som inte har en röst i samhället. ”Det är inte att jag är mer speciell än någon annan, utan bara att jag har fått förmågan att uttrycka mig. Det är perfekt om man kan använda mina dikter för att förgylla själen”.
Landets Fria

Spoken word förankrad i myllan

Poeten och artisten Ismael Ataria har en fot i den värmländska bruksorten och en i storstaden. I den nya skivan och boken synar han sin egen roll i en relation som sprack och efterlyser värme och gemenskap.

5 maj släpps den fösta skivan på Verbal Alfa, Sveriges första skivbolag som fokuserar på spoken word. Skivan heter Blod, svett, kalorier och korstecken och består av texter av Ismael Ataria och musik av David Engström.

Merparten av texterna på skivan är hämtade från Ismael Atarias bok Längtan till Whatever som släpps samtidigt. Han beskriver texterna som ett bokslut kring den separation han gick igenom förra året.

– Jag går till botten med mig själv, och tittar på varför det blev som det blev och på vilka skador och vilken historia jag har bakom mig. De femtio procent som jag hade med mig in i förhållandet.

Men vi:et i boken är även vi som samhälle, menar han. I texterna reflekterar han över hur samhället kraschar och går sönder lite hela tiden, och vad vi som människor kan göra för att laga det.

– Vi lever i en väldigt turbulent tid, där det kalla och distanserade ökar. Det handlar till exempel om ökat våld och terror, utsatthet och ensamhet. Men samtidigt finns det mycket värme och godhet också, det är bara att det utvecklas långsammare. Godheten är större än rädslan i slutändan.

Ismael Ataria ser texterna som en hyllning till fantasin och till vår storhet, och till förmågan till personlig utveckling.

Han beskriver dikterna lite som kampsånger, och tar upp spåret Alla losers lista (Skriv på!) som ett exempel.

– Det är en efterlysning efter fler som vill förändra samhällsstrukturen och hur vi ser på varandra. En vädjan att jag inte ska vara ensam i den här längtan efter värme.

Ismael Ataria är uppvuxen i Hagfors i Värmland och är just nu bosatt där, efter att ha bott i större städer periodvis. I allt han gör finns den här blandningen av stad och landsbygd menar han.

– Jag har fått höra att det finns något streetaktigt över mitt skrivande, samtidigt som jag har en berättande ådra som är förankrad i myllan. Det finns ganska mycket av bruksorten i mig.

Den där korsningen är för det mesta positiv menar han, men kan också göra att han inte riktigt känner sig hemma i någon av världarna.

– Jag behöver lugnet och närheten till naturen på landsbygden, men när jag har varit här två veckor kliar det i kroppen och jag behöver komma in till staden ett tag.

David Engström som har skapat musiken har rötter i Arvika, och det hörs i hans musik att även han har en fot i landsbygden och en i staden, menar Ismael Ataria.

– Den är syntbaserad men där finns inslag av både rock och folkmusik. Det hela låter lite som Depeche mode fast med poesi.

Ismael Ataria menar att spoken word-scenen hittills har varit väldigt urban, de flesta tävlingar och uppträdanden hålls i de större städerna, där många av utövarna också bor.

– De flesta poeterna i storstäder har ett ganska likadant uttryck, det är mycket kvasipolitiska texter om feminism. Vilket är viktigt och bra, men det är ett uttryck som blir ganska likvärdigt.

Han hoppas att spoken word-rörelsen ska växa och breddas så att fler röster ges plats, något som ha tror att det nystartade skivbolaget kan bidra till. För att sprida sina egna texter till så många som möjligt väljer han att ge ut texterna både som bok och på skiva. Han har också precis avslutat en turné av föreställningen Livs levande med Västanå teater, där hans dikter kombinerades med musik av spelmannen Sophia Stinnerbom.

Men det är ändå när han står på scenen helt själv och framför sina dikter som han får den största kicken.

– Det är fantastiskt att stå på scenen och läsa. Jag har inget band bakom mig och har total frihet att använda rummet som jag vill. Det finaste är när jag känner att publiken också är en del av det jag läser, att vi delar det som jag pratar om. Det är en otroligt hoppfull och trösterik känsla.

Skivan Blod, svett, kalorier och korstecken släpps 5 maj. En turné är planerad till sommaren, håll utkik på www.ismaelataria.se. Fler släpp kommer på Verbal Alfa under året.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

Slättpunk på uppgång

Asta Kask har banat väg för ett aktivt musikliv i Skaraborg. Nu kommer en samlingsskiva med lokal punk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu