• Jihadisten handlar om en ung mans väg från Göteborg till kriget i Syrien. På bilden ses Hanne Mathisen Haga, Misagh Sharifian, Magdi Saleh.
  • Socialpedagogen Wahid Setihesh arbetar bland annat arbetar med att stärka ungdomar i Göteborg med hjälp av teater. Han har varit delaktig i manusarbetet till Jihadisten.
Göteborgs Fria

”Radikalism är inte kopplat till islam”

I Jihadisten ställs frågan vad som får en ung människa att lämna det trygga Sverige för att delta i ett blodigt krig i en annan del av världen. Wahid Setihesh har deltagit i manusarbetet. ”Jag känner människor som valt att åka till Syrien och jag frågar mig varför de och inte jag? Vi som har haft exakt samma förutsättningar, samma typ av uppväxt. Det finns alltid en historia bakom varje människas val”, säger Setihesh.

Wahid Setihesh väntar utanför sceningången till Göteborgs Stadsteater. Tillsammans med regissören Johan Gry och dramaturgen Joel Nordström har Wahid Setihesh deltagit i manusarbetet till Jihadisten. Som socialpedagog har han bland annat arbetar med att stärka ungdomar i Göteborgs ytterkantsområden med hjälp av drama och teater.

Pjäsen skrevs för tre år sedan och skulle sändas på Sveriges radio men den kom aldrig att sändas.

– Klimatet var inte lika öppet som det är i dag. Visserligen pratade man om radikalism och extremism, men man vågade inte ta tag i problemet på riktigt. Kanske var det av säkerhetsskäl som Sveriges radio valde att inte sända pjäsen. Men jag och Johan tyckte att det var viktigt att berätta om själva radikaliseringsprocessen, säger Wahid som tycker debatten förs på ett annat sätt i dag.

– Radikalism är inget nytt och det finns inom många områden. Det är ett beslut som en människa tar för att få sin röst hörd, protestera eller få förståelse, Kanske för att visa att han eller hon existerar men det är inte den enda förklaringen. Alla människor har sin egen utopi och vissa anser sig ha den rätta bilden av hur ett samhälle skulle kunna se ut. Och det är det vi vill belysa med pjäsen. Vi hade kunnat välja en högerextrem ungdom som väljer att åka till konflikten i Krim. Men vi vill visa själva processen och sammanhanget och att radikalism inte är kopplat till islam. Många människor vill få enkla svar och menar att radikalism och extremism beror på en kultur eller religion. De vill inte förstå komplexiteten, säger Wahid Setihesh.

Hur kan omgivningen märka att en person håller på att radikaliseras?

– Det finns sju steg att uppmärksamma. Det första är att personen inte identifierar sig med sin omgivning eller samhället som den lever i. Det andra är att personen känner sig förtryckt och börjar då skapa egna gemenskaper. Man kanske uttrycker sig kränkande mot andra människor för att man känner att man har mer rätt. Men det är inte alldeles lätt att se på en människa som är radikal eller håller på att radikaliseras.

För att hindra fler unga att ansluta sig till extremistgrupper måste samhället få dem att förstå vad det innebär att leva i en demokrati och få dem att se möjligheterna som finns i ett demokratiskt samhälle, anser Wahid.

– Samhället måste stärka ungdomar. Mobbning är en stor faktor att kämpa mot. I slutändan tror jag tror att det handlar om inkludering och exkludering hela tiden. Blir vi bra på de bitarna tror jag att vi har vunnit halva striden. När människor känner sig inkluderade känner de sig sedda och hörda och då behöver man inte andra alternativ som en kriminell värld eller en extrem grupp att ansluta sig till för att bli en människa.

Anledningen till att fler män än kvinnor ansluter sig till extremistgrupper tror Wahid Setihesh kan bero på att unga män oftast har sämre betyg än kvinnor och att de befinner sig i en machokultur som de måste återupprätta hela tiden.

– Om jag ska generalisera är män också mer benägna till att ta till våld än kvinnor. Om man pratar om Daesh så är våld centralt i deras ideologi. Det är en lockelse som många dras till. Men i slutändan handlar det om längtan efter något bättre, hos båda könen.

Vem hoppas du ska se pjäsen?

– Det diskuterade vi mycket, även här på teatern. Först sa vi att de som kom i kontakt med de här personerna som pjäsen handlar om. Men det är ju inte bara deras verklighet utan hela det svenska samhället. Det är allas verklighet från norr till söder. Det är något som berör oss alla. Så vi riktar oss till alla, inte till en specifik målgrupp. Vi måste alla förstå radikalisering och försöka göra någonting åt det, säger Wahid Setihesh.

Fakta: 

Jihadisten

Regi: Johan Gry

Av: Johan Gry, Joel Nordström, Wahid Setihesh

Premiär: Onsdag 22 mars, Göteborgs Stadsteater, Lilla scen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Att berätta sin historia baklänges

Marwan Arkawi flydde från Syrien och lever nu i Sverige. Föreställningen Det levda baklänges ger en unik inblick i Marwans resa och möte med den svenska migrationspolitiken.

Fria Tidningen

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu