Malin Bergendal

Synpunkten


Malin Bergendal
Fria.Nu

Vem ska bo i Nackareservatet?

Vi var en grupp från stadsdelsnämnden som träffade en tjänsteman från gatu- och fastighetskontoret för att få koll på byggplanerna i området. Det ska byggas bostäder på en parkering och ett kontorshus ska bli ungdomsbostäder - men det handlade också om byggplaner i grönområden.

Ja, i grönområden, de gröna kilarna, Stockholms gröna lungor, som håller staden med syre. Visst är det beslutat att man helst ska bygga på exploaterad mark, men det är billigare att bygga i det gröna. Kritiska frågor besvaras med att vi måste göra något åt bostadsbristen, och vi har ju vallöftet om 20 000 nya bostäder under mandatperioden.

Bostadsbrist, javisst: värdar som väljer och vrakar bland hyresgästerna, andrahandslägenheter till överpriser, folk som bor i ett par kassar och en sovsäck på en toalett.

Men det är något märkligt med retoriken kring bostadsbristen. Högt uppsatta tjänstemän från alla vinklar och vrår i stans förvaltningar resonerar likadant. I samma andetag som de nämner bostadsbristen, säger de ingenting om dem som bor på toaletter. De talar om Stockholms attraktionskraft och om att Stockholm måste bli Sveriges tillväxtmotor igen.

De hänvisar till Framtidsutredningen som kom 2003, där man kan läsa allt om den demografiska utvecklingen framöver. Jag har läst den. Mellan spaltmeter av statistik lyser en röd tråd fram, trasslig och skarvad, och den handlar inte om den demografiska utvecklingen i allmänhet. Den handlar om hur Stockholm ska knäcka resten av landet ekonomiskt.

Kontentan är att Stockholms befolkning beräknas öka med 230 000 invånare de närmaste 30 åren, om vi prioriterar att bygga massor av bostäder och föra en näringslivsvänlig politik. Utbildning, vård och omsorg får vi dra ner på. Frivilliga krafter gör ju ett så fint jobb! Med låga skatter kan vi attrahera unga och välutbildade från övriga landet, som betalar mycket skatt, så vi kan rädda framtidens utbildning, vård och omsorg. Om vi lyckas, blir Stockholm rikare och resten av landet fattigare. Det blir mer skatteutjämning, men det är det värt.

Alla de logiska kullerbyttorna är autentiska. Den här utredningen är 'ett viktigt beslutsunderlag' för kommunpolitiker i Stockholm. (Kusligt många sväljer den. Utbildning i kritisk textanalys borde vara obligatorisk!) Det är Framtidsutredningens scenario de flotta kostymerna relaterar till när de talar om bostadsbristen, som tvingar fram byggen i Nackareservatet. Inte de hemlösas bostadsbrist utan de rikas.

Nackareservatet? Åter till nämndens möte med Åsa från gatu- och fastighetskontoret... Hon redovisar byggplanerna rakt och klart. Men så kommer vi till Kärrtorp. Där bor så få och centrum är så tråkigt, säger Åsa, så där vill vi förtäta. Vi ska gå ut med en enkät. Men säg inget om detta, för vi vill inte ha en negativ opinion.

Mindre är sagt än osagt, så jag undrar om det är något kontroversiellt projekt på gång. Nej, säger Åsa. Vi vill bara att det här ska bli bra och att folk ska se det som något positivt!

Senare visade det sig gälla planer på ett stort bygge i Nackaskogen; riktigt stort - 1000 lägenheter. Skogsområdet ingår i Nackareservatet, men hamnar nog utanför när det blir reservat på riktigt. 400 Kärrtorpsbor har fått enkäten. De får kryssa i hur ofta de vistas i skogen, men inte vad den betyder för dem; vilka butiker de saknar, inte vilken stad de vill ha.

Det räcker inte att sätta kryss i rutorna. Det gäller att se vilka rutor som fattas, och ställa egna frågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Malin Bergendal
Synpunkten
:

När det känns lite otryggt i tunnelbanan

'Det är många som talar om trygghet, men nästan alltid handlar det om att kringskära någons frihet. Bugga telefoner, lagra mejl och internettrafik - eller bara en sådan sak som att hamra in i alla kvinnors medvetande att vi ska hålla oss på väl upplysta platser med mycket folk om vi nödvändigt ska gå ut sent. Mörker är nämligen livsfarligt.
- Vid överfallsvåldtäkter har mörker och avsaknad av andra människor en klar effekt, säger en polis. '

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Så tuktas en demokrati

Makt korrumperar, sägs det. Ja, men vilka är det vi lurar? Er, varandra, oss själva? Tidigt i våras hade vi i vår stadsdelsnämnd ett möte med ledningen på stadsdelsförvaltningen om skollokalerna. (Nämnden består av 26 politiker, förvaltningsledningen består av tjänstemän.) Det finns för mycket lokaler och för lite barn i vissa skolor, och vi skulle ha en förutsättningslös diskussion om vad vi skulle göra åt saken.

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Undra på att det blir kris i partipolitiken

"Oj, vi ligger back! Bort med fritidsgården och parkleken! Lägg ner en skola, fort! Mera back - vi får fuska mer med LSS och skippa de gamlas promenader. Så där ja, nu blev det lite plus, då öppnar vi en lokal för hemlösa och har en pampig invigning... Men hoppsan, det behövs personal och sånt är dyrt! Lägg ner lokalen, sälj tvättmaskinen, dumpa de hemlösa!'

© 2024 Fria.Nu