Uppgång för vego och eko bland matkassar
Att kunna beställa färdigpackade matkassar med recept direkt hem till dörren har blivit allt vanligare under de senaste knappa tio åren. Utbudet har breddats, liksom den geografiska spridningen.
Närodlat:
Ungefär 400 matkassar i veckan levereras med varor från småskaliga producenter, framför allt från runt om i Småland. Men det är ibland ett pussel att få ihop kassarna när man bara använder sig av mindre producenter.
Annons
Flera matkasse-företag har i dag riktat in sig på att i första hand försöka jobba med småskaliga och lokala producenter. Ett av dem är Familyfood som startade 2008, från början i samarbete med några större matbutiker. Men det är först de senaste åren i egen regi som de verkligen har hittat sin egna nisch i det närproducerade.
– Man lär sig vilken otrolig kunskap det finns hos producenterna, och det är väldigt roligt att jobba nära producenterna. Det handlar om omsorg om vår närmiljö, djuren och naturen, säger Lotta Alberius som är en av grundarna.
Kanske behövs det lite mer planering än för en matkasse som köper in varor från stora leverantörer. Lotta Alberius säger att det handlar om att planera kommande matkassar några veckor i förväg och att planera för mer än en vecka i taget. Ibland är det ett pussel med mindre producenter som inte alltid har tillräckligt av en vara så att det räcker till alla matkassar.
– En del kanske vi bara kan använda en eller två gånger per år, medan andra går att köpa in från oftare. Ibland får vi också köpa till exempel hundra sallatshuvuden från en producent, och hundra från en annan.
Sådant som är svårare att få tag på lokalproducerat, som pasta och konserver, får bli ekologiska varianter. Också säsongen avgör och under vinterhalvåret tar även Familyfood till importerade grönsaker. Men det händer saker på området, och Lotta Alberius berättar om en odlare som med hjälp av LED-belysning kan få fram skott och sallatsblad året runt som de har kunnat använda sig av.
Att allt fler intresserar sig för lokalproducerat och småskaligt tycker Lotta Alberius märks.
– Man vill veta vad man äter. Vi brukar försöka skriva om en av producenterna varje vecka och om hur det faktiskt fungerar på gården så att det finns en berättelse runt produkten. Det är ju så att kunden har en matkasse för att enkelt få bra och varierad mat på bordet, men jag tror att det här blir en bonus.
Vegan:
Nästan alla matkasse-företag har i dag en vegetarisk variant, vid sidan av ett antal olika alternativ med kött. Men ett fåtal har tänkt annorlunda, och Gröna kassen sticker ut genom att helt utesluta animaliska produkter.
Ivica Marasovic är en av ägarna bakom Gröna kassen som har hittat sin nisch i att helt utesluta animaliska produkter. Främst är det hälsoaspekten de marknadsför det veganska valet genom.
– Vi i västvärlden äter alldeles för mycket kött och det är inte bra om man ska se det ur ett egoistiskt, mänskligt perspektiv. Den andra aspekten är miljö och klimat, och att hela köttindustrin står för så extremt stor miljöpåverkan. Det vill vi inte uppmuntra.
Att Gröna kassen helt har valt att utesluta animaliska produkter är något det ibland höjs på ögonbrynen åt, berättar Ivica Marasovic. Den säljs som en vegetarisk kasse, vilket får många att automatiskt tro att produkter som komjölk och ägg ingår.
– Hade vi valt det traditionella med lakto-ovo utesluter vi en hel grupp som aktivt har valt att vara veganer. Men visst hamnar vi i ett fack, många kopplar fortfarande att vara vegan till att vara militant. När vi förklarar att det är ett hälsoperspektiv blir många mer positiva.
Men även om hälso- och miljöargumenten är det som betonas, finns också djurrätt med som en anledning till att utesluta animaliska produkter.
Ivica Marasovic hoppas att fler ska våga nischa sig och satsa på det de tror på, inte bara följa strömmen. Men att digital mathandel helt skulle konkurrera ut de fysiska affärerna är inte någon förhoppning.
– Jag tycker att butikerna ska finnas kvar men jag hoppas att storkonsumtionen ska flyttas bort från stormarknaderna som tar upp hela stadsdelar och att vi får tillbaka lanthandel på småorterna.
Matkasse-Sverige
Fria har tittat på 16 olika matkasseföretag.
9 företag har ekologisk profil eller uttalat ekologiska kassar, men i vissa av dem innebär det till exempel 75 procent ekologiska varor. Ganska många har en högre andel ekologiska varor i den vegetariska kassen än i den icke-vegetariska.
5 företag säger sig satsa på närproducerat.
14 erbjuder vegetariska kassar.
2 har en flextarian-kasse, med mindre andel kött.
2 erbjuder veganska kassar.
Bra mat hemma
Leverans: Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro och Värmland.
Eko: Inget uttalat. Svenskt i den mån det går, försöker att finna produkter i närområdet.
Veg: Nej.
Citygross
Leverans: 56 orter med City Gross-varuhus från Helsingborg till Sundsvall.
Eko: En ekologisk variant (med 75 procent eko-varor).
Veg: Finns en vegetarisk kasse och en flexitarian.
Coop
Leverans: Stockholm, Västerås, Örebro, Göteborg, Norrköping, Kalmar, Borås, Malmö. Luleå, Helsingborg, Visby, Uddevalla och Karlshamn.
Eko: En ekologisk variant (100 procent eko-varor).
Veg: Nej.
Ecoviva
Leverans: Stockholm, Södertälje, Uppsala, Göteborg och Malmö
Eko: I snitt cirka 90 procent miljömärkt/ekologiskt.
Veg: Två vegetariska kassar.
Familyfood
Leverans: Småland, delar av Västergötland.
Eko: Närproducerat eller ekologiskt då det inte finns lokala produkter.
Veg: En vegetarisk kasse.
Gastrofy
Leverans: Stockholm, Mälardalen, Eskilstuna, Norrköping, Kalmar, Uddevalla, Borås, Göteborg, Helsingborg, Malmö. Lund, Karlshamn, Mönsterås, Varberg, Eslöv och Luleå.
Eko/Veg: Väljer olika kockar att följa/olika recept.
Gröna kassen
Leverans: Storstockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö med omnejder.
Eko: Minst 90 procent ekologiska varor.
Veg: Använder inga animaliska produkter.
Icas matkasse
Leverans: Matkassen kan hämtas i Ica-butiker och en hel del Ica-handlare runt om i landet levererar också hem.
Eko: Ingen uttalad eko-kasse: ”I Inspiration, Gluten- och laktosfri och Vego förekommer det i regel flest ekologiska produkter.”
Veg: En vegetarisk kasse.
Linas matkasse
Leverans: Levererar till över 600 postorter, från Boden i norr till Ystad i söder.
Eko: Nej. ”Vi profilerar oss inte som en ekologisk matkasse men det finns alltid några ekologiska varor i kassen.”
Veg: Finns en vegetarisk kasse och en flexitarian.
Mathem/Tasteline
Leverans: Borås, Båstad, Enköping, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Köping, Linköping, Lund, Malmö, Motala, Norrköping, Norrtälje, Sandviken, Stockholm, Uppsala, Västerås, Ystad
Eko: Två ekologiska kassar.
Veg: En vegetarisk kasse.
Mat och ro
Leverans: Skåne, södra Småland, Blekinge, södra Halland, Göteborg och Stockholm.
Eko: Satsar på närproducerat, 70–80 procent av varorna i den vegetariska kassen är dessutom ekologiska.
Veg: En vegetarisk kasse.
Middagsfrid
Leverans: Större städer med omnejd, 300 postorter.
Eko: Inget uttalat utom minst 50 procent i den vegetariska kassen.
Veg: En vegetarisk kasse.
Nordansmak
Leverans: Hela Norrbotten (i Luleå till dörren, annars till närmaste utlämningsställe för bussgods).
Eko: Satsar på närproducerat, annars ekologiskt/Krav-märkt.
Veg: En vegetarisk kasse.
Veckans middag
Leverans: Stockholm, Skåne, Småland, delar av Halland och Blekinge.
Eko: Ingen uttalad ekologisk kasse, men 70–80 procent eko-varor i den vegetariska kassen.
Veg: En vegetarisk kasse.
Vår mat
Leverans: Småland.
Eko: Hög andel ekologiska och närproducerade varor.
Veg: Finns en vegetarisk kasse.
Årstiderna
Leverans: Uppsala, Norrtälje, Storstockholm, Borås, Södertälje, Eskilstuna, Västerås, Enköping, Göteborg, Ängelholm, Båstad, Lund, Malmö, Helsingborg, Landskrona.
Eko: Helt ekologiskt.
Veg: Har både en vegansk och en vegetarisk kasse.
Listan är inte heltäckande men innehåller de matkasse-företag vi har hittat genom samlingssidor som matkasse.se och färdigamatkassar.se, sökningar på nätet och sammanställningar som andra har gjort. De som togs med var de som hade en fungerande och aktiv hemsida. Information om matkassarna är hämtade från alla dessa källor.