Mat, frön och makt på Världskulturmuseet
Sveriges första matsuveränitetsvecka går av stapeln, och frågor om mat och makten över hur den produceras uppmärksammas. Helgens seminarier i Göteborg lyfter frågor om matsuveränitet både i Sverige och globalt.
– Matsuveräniteten är en viktig fråga för de flesta människor på jorden. Här finns en tydlig koppling till hunger och fattigdom, men också till akuta miljöfrågor som klimathotet. Är man det minsta systemkritisk inser man snabbt att det har stor betydelse vad vi lägger på tallriken, säger Viktoria Olausson från FIAN, en av arrangörerna bakom veckan.
Begreppet matsuveränitet har lanserats av sociala rörelser över hela världen, och handlar om tillgången till hälsosam och hållbart producerad mat som en grundläggande rättighet. Både länders och befolkningars rätt att själva bestämma hur maten produceras betonas, och synen att mat inte kan reduceras till vilken handelsvara som helst.
Matsuveränitetsveckans arrangörer ifrågasätter dagens jordbrukssystem där de menar att specialiserade, konstgödselberoende och storskaliga megajordbruk på den globala jordbruksmarknaden ofta konkurrerar ut mindre lokala jordbruk, som de flesta människor är beroende av för sin försörjning.
Deltagare från Latinamerika, Asien, Afrika och Europa håller seminarium på flera olika platser i Sverige. Föreläsarna är småbrukare, akademiker eller deltar som representanter för internationella organisationer. Två av arrangemangen under veckan går av stapeln i Göteborg, och handlar bland annat om matsuveränitet i Sverige och Europa.
– Det är många som tänker att matsuveränitet inte är en fråga här hemma. Men det är det. Allt fler vill ha maten ekologisk, giftfri och lokalproducerad. Samtidigt som en stor del av våra svenska småskaliga jordbruk riskerar att gå under i konkurrensen med de högspecialiserade storjordbruken som EU:s jordbruksstöd är koncentrerat till i dag, säger Viktoria Olausson.
Rättigheter kopplat till den globala matproduktionen uppmärksammas också, bland annat hur utsädes- och marklagar förändras på flera håll för att locka utländska investerare och vad det innebär för småböndernas möjligheter att fortsätta producera mat. Föreläsarna är representanter från organisationer i Guatemala, Indien och Zambia.
Det är första gången Matsuveränitetsveckan arrangeras, men Viktoria Olausson tror inte att det blir den sista. Hon ser hur frågan växer, både globalt och hemma i Sverige, och tror på en vecka i större format nästa år.
– Den här frågan är central för många solidaritets- och rättighetsorganisationer, och vi kommer alla in i frågan från olika håll. Dessutom ser jag ett stigande engagemang för bra mat och en hållbar framtid. Och vi kan alla göra skillnad, genom att välja mat från en lokal bonde, skaffa några höns till innergården eller beställa hem en ekolåda med lokalproducerad ekologisk mat.
Händer i Göteborg
Lördag 19 okt kl 14–17: Seminarium om maten och makten, om hur man arbetar med matsuveränitet i Sverige och Europa, i Studiefrämjandets lokaler på Falkgatan.
Söndag 20 okt kl 14–15: Rätten till mat – vikten av frö och mark. Maria Canil Grave från CONAVIGUA, Guatemala, Thilagam Ramalingan från Evidence i Indien, och Mary Sakala från Rural Women’s Assembly i Zambia föreläser på Världskulturmuseet.
Matsuveränitetsveckan
Matsuveränitetsveckan 2016 som pågår 12-20 november är ett samarbete mellan solidaritets- och rättighetsorganisationerna Afrikagrupperna, FIAN, Latinamerikagrupperna, Framtidsjorden, Svalorna Indien Bangladesh och Jordens Vänner samt NOrdbruk, den svenska grenen av den globala småbrukarrörelsen La Vía Campesina.