• Tülay Gürgün visar för Fredrika Lundgren och Alma Brandefelt hur de kan bygga en egen dataspelskontroll med lera.
  • En av de 3D-utskrivna modellerna som skapats under Botkyrka Makerspace.
  • Jesper Hansen visar makerspacets deltagare hur en av 3D-skrivarna fungerar.
  • ”Vi vill förmedla hur unga kan använda den här tekniken för att skapa själva. Vi är ute efter skapandets kraft”, säger Tülay Gürgün, projektledare Botkyrka Makerspace.
Stockholms Fria

Botkyrkas första makerspace rustar barn inför framtiden

Under tre höstlovsdagar fick Botkyrka sitt första ”makerspace”, en slags verkstad där unga lärt sig programmera, bygga spel och printa egendesignade figurer i 3D. Kunskaperna kan bli viktiga på framtidens arbetsmarknad, tror projektledaren Tülay Gürgün.

– Ett makerspace är ett fysiskt rum där man kan samlas, dela med sig av sina ideer och sen skapa egna grejer med hjälp av de elektroniska komponenter eller program som finns, säger Tülay Gürgün, projektledare för Botkyrka Makerspace.

Under tre dagar på Xenter i Tumba har 10–15-åringar gratis fått skapa egna spel, programmera lego-robotar och designa figurer som skrivs ut på 3D-skrivare.

– Speciellt tycker jag 3D-printning är intressant. Jag skulle vilja skriva ut nåt som är användbart i vardagen, kanske en accessoar, säger Fredrika Lundgren, 13 år.

Tülay Gürgün fick nyligen priset Guldäpplet för att hon digitaliserat all sin undervisning på Grindtorpsskolan i Alby. Bland annat använder hon bloggen som en lärplattform. Hon tror att Botkyrkas makerspace kan ge unga viktiga lärdomar i ett samhälle i förändring.

– I framtiden kommer de jobb som existerar nu inte finnas kvar. Allt kommer automatiseras, robotifieras, då måste vi ha kreativa och innovativa personer som hänger med i den utvecklingen som kan ta de nya jobb som kommer skapas.

Lärare och faktainlärning har fått minskad betydelse i och med utvecklingen, och även storföretag får konkurrens av den nya teknikens möjligheter för skapandet, menar Tülay Gürgün.

– Vi behöver inte längre vara beroende av massproducerade varor som stora företag har patent på. Nu har du all kunskapen i din ficka. Vi vill förmedla hur unga kan använda den här tekniken för att skapa själva. Vi är ute efter skapandets kraft.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu