• Anhöriga till den 35-åriga tvåbarnsmamman Sarigul Tuylu, en av de omkring hundra personer som dödades i lördagens terrordåd, ropar slagord under begravningståget i Istanbul på söndagen.
Fria Tidningen

Anklagelserna haglar efter terrodådet i Turkiet

Nära hundra personer dödades i två explosioner under en fredsdemonstration i Ankara på lördagen. President Erdogan har redan hunnit anklaga IS, PKK och vänstergrupper för dådet medan många andra istället riktar anklagelserna mot hans regim.

Experter förutsåg tidigt att AKP-regeringen skulle anklaga terrororganisationen IS för attackerna mot en fredsdemonstration i Turkiets huvudstad Ankara i lördags, vilket också skedde. IS har själva tagit på sig attacken – något som dock snabbt avfärdats som skryt. Regeringen utpekar också den kurdiska gerillan PKK och två andra vänsterorganisationer som möjliga förövare.

Det var i lördags morse som hundratals personer samlats i Ankara för att protestera mot konflikten mellan turkiska staten och PKK. Demonstrationen arrangerades av fackföreningar och politiska organisationer, bland andra pro-kurdiska vänsterpartiet HDP. Men fredsdemonstrationen förvandlades snabbt till en krigszon då två explosioner utlöstes i folkmassan, enligt turkiska regeringen troligen utfört av två självmordsbombare. Explosionerna dödade minst 128 människor och skadade över 200.

Oppositionen och många andra anklagar nu den turkiska AKP-regimen både för våldsupptrappningen i allmänhet och för att ligga bakom bombningarna i Ankara. Under en demonstration på söndagen anklagade vittnen, familjemedlemmar och oppositionsledare alla regeringen för att vara direkt ansvarig för attacken.

HDP:s ledare Selahattin Demirtas talade till de tusentals som samlats och var tydlig med att man ska fortsätta kämpa med fredliga medel.

– Vi sörjer, vi är ledsna, men vi är också arga. Vi kommer att kämpa, slåss och vinna tillbaka demokratin, säger han enligt The Guardian.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu