Riksdagen vill ha kvar kårobligatoriet
Kårobligatoriet blir kvar trots ivriga påtryckningar. Miljöpartiets motion stöddes av de fyra borgerliga partierna men fick avslag i riksdagens kammare.
De borgerliga partierna och miljöpartiet lyckades inte få igenom förslaget om ett avskaffande av kårobligatoriet. Torsdagens omröstning i riksdagen slutade 139-136, efter att två borgerliga ledamöter valt att rösta mot förslaget.
Debatten om kårobligatoriet har under hösten förts i utbildningsutskottet där s och v har majoritet. De vill behålla systemet med ett obligatoriskt kårmedlemskap för landets studenter. De anser att det ökar studentinflytandet.
I riksdagen är dock de borgerliga partierna och miljöpartiet i knapp majoritet. De fem partierna är eniga om att obligatoriet strider mot föreningsrätten, och bör avskaffas.
- Det handlar om en grundläggande demokratisk princip, att engagemang ska bygga på frivillighet, säger motionsförfattaren Mikaela Valtersson, riksdagsledamot för mp och ledamot i utbildningsutskottet.
Nu föll förslaget på mållinjen. Ett förslag som ville tillsätta en utredning inför en successiv avveckling av kårobligatoriet från 2006. Det skulle ske i samråd med landets studentorganisationer.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, har inte gjort något principiellt ställningstagande i frågan.
- Om det ska bort måste studentinflytandet tryggas även i framtiden. Det behövs en oberoende part, högskolorna kan inte självkritiskt granska sig själva, säger Per Anders Strandberg, vice ordförande i SFS.
Kårobligatoriets vara eller icke vara är ingen ny diskussion. Det infördes 1908, men bottnar i 1600-talet. På 1990-talet beslutade den borgerliga regeringen att avskaffa det, men valet 1994 kom emellan och beslutet revs upp av socialdemokraterna.