• I Teater insites interaktiva föreställning Join får publiken göra samarbetsövningar för att hitta rätt personer åt företaget.
Skånes Fria

En smak av myrstacken

Teater Insite tar än en gång med sig publiken på sin forte, en platsspecifik teaterupplevelse. I nyskrivna föreställningen Join, The rythm of a joint venture får publiken interagera med anställda på Corpus, ett megaföretag i den globala ekonomins framkant.

I Join agerar publiken nyanställd på Corpus, övervakade av det omnipotenta molnet The rhythm. Fyra erfarna medarbetare är tillfälligt på plats i Malmö för att bedöma potentialen hos sina nya rekryter. Detta sker genom olika lekfulla spel vilka i själva verket är samarbetsövningar för att hitta rätt personligheter åt företaget. Men vad visar egentligen en övning där jag med huvudet uppmanas följa en rytmisk klicksignal? Själv tänker jag hela tiden hjärntvätt, men brister ändå ofta ut i skratt under övningen. Mina bordsgrannar skrattar också. Det känns absurt. Vad säger det om mig? Om människor i grupp?

En individuell övning, speed reading, går ut på att läsa och få ett sammanhang i en text som rör sig i femhundra ord per minut på en skärm. Omöjligt, även om en följer den obehagliga uppmaningen att inte lyssna på sin inre röst för att kunna klara av uppgiften. Mellan övningarna och platsbytena sker switchen, mingeltid där rytmisk musik pumpas ut ur högtalarna som ska få oss synkade med varandra och förbereda oss för Corpus myrstacksmentalitet.

Teater Insite är numera erfarna utvecklare av platsspecifika och interaktiva pjäser. Flera av dessa uppsättningar har lyst starkt av både svärta och humor. Jag tänker speciellt på Morfar så nära långt borta och Via Dolorosa (2014). Join ter sig i ljuset av dessa som en lättviktare i sammanhanget, som teaterbygge betraktat, och jag saknar svärtan. Ramberättelsen där vi får träffa våra rekryterare före och efter övningarna i Malmö får stryka rejält på foten tidsmässigt i jämförelse med de mellanliggande spelen. Det är synd eftersom karaktärerna väcker nyfikenhet. En dansk Corpus-anställd (Liv Vesterskov) drömmer vackert om semester (gapping på Corpus-lingo) i sin mormors sommarhus på Jylland. Hennes svenska kollega (Matthias Hahne Thorbjörnsson) både längtar och fruktar ett livstidskontrakt med sitt älskade företag, ”som gett honom allt”. En annan anställd (Märta Lundin) slits svårt mellan företagslojaliteten och sin mänskliga kärlek. Trots lite karaktärstid får vi en viss insikt om hur det är att jobba på Corpus, hur mycket en måste vara beredd att offra för teamet. Det är drömarbetsplatsen som både ger och tar allt. Själv tänker jag på Google och det är naturligtvis ingen slump. Insite och samarbetspartnern Nyxxx har placerat sig och oss mitt i samtiden och pekar dessutom framåt mot en värld där den globala ekonomin och företag kanske styr oss i än högre grad än idag. Sammantaget är Join en snäll, interaktiv upplevelse där vi själva får diskutera oss fram till vilka skrämmande sanningar som lurar under toppen på isberget, eller varför inte i mitten av myrstacken.

Join spelas 28 och 29 augusti och 2 och 3 september, kl 19 på Bastionen i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Unik mötesplats för konst och samtal

I september öppnar Göteborgs Internationella Konstbiennal dörrarna, men vid Röda Sten är arbetet redan i full gång. Ett 80-tal volontärer bygger tillsammans paviljongen som ska fungera både som utställningshall och mötesplats.

Göteborgs Fria

Hon vill se fler tjejer på scenen

Sångerskan Hanna Olsson har startat konsertkonceptet Fire front rock night för att lyfta fram och synliggöra unga kvinnor inom hårdrocken.

Stockholms Fria

Johan Hilton dammar av mammamonstret i Psycho

Fria Tidningen träffar Johan Hilton för att prata om hans nya bok Monster i garderoben, som handlar om att dölja sitt verkliga jag, om mammamonster och om rädsla för bögar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu