• "Vi är oroliga. Framför allt för hur hur vi ska kunna betala hyran", säger Omid Mahmoudi från Ensamkommandes förbund, som driver Mötesplats Otto.
Skånes Fria

Osäker framtid för Mötesplats Otto

Mötesplats Otto har varit en samlingspunkt för ensamkommande unga sedan starten för ett år sedan. Nu hotas verksamheten av krisande ekonomi – och Malmö stad ger inga besked om fortsatt stöd.

På Värnhem i Malmö ligger Mötesplats Otto, dit ensamkommande och andra unga kan komma och ta del av läxhjälp, stöd, vägledning och fritidsaktiviteter. Mötesplatsen invigdes i mitten av juni förra året och drivs av Ensamkommandes förbund. Projektet gjordes möjligt genom pengar från länsstyrelsen, som förbundet sökte tillsammans med Malmö stad och Hassela helpline.

Men nu är pengarna slut.

– Det är tufft nu. Vi har en tjänst på samlingsplatsen, men det räcker inte. Vi är överbelastade. Det har ofta kommit upp emot 50 ungdomar varje dag, säger Omid Mahmoudi, aktiv i Ensamkommandes förbund.

Visserligen får förbundet 8 000 kronor i månaden från Allmänna arvsfonden, men det täcker inte på långa vägar månadshyran för lokalen, som ligger på 20 000 kronor.

– Vi är oroliga. Framför allt för hur hur vi ska kunna betala hyran. Kanske kommer vi bli tvungna att flytta från lokalen. Men just nu har vi ingen alternativ lokal, säger Omid Mahmoudi.

Omid Mahmoudi skulle gärna se att Malmö stad bidrog till att säkra framtiden för Mötesplats Otto, allra helst genom att göra projektet till en permanent verksamhet.

– Vi fick 30 000 kronor till Ensamkommandes förbund, men de pengarna gick till julfest, nyårsfest och studentskivan vi ordnade för ett par veckor sedan.

Samma studentskiva fick besök av flera av stadens ledande politiker. Bland andra kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som hyllade ungdomarna i ett tal.

Omid Mahmoudi tycker att det är tråkigt att det politiska styret inte stöttar Mötesplats Otto.

– Politikerna pratar mycket om hur viktigt det vi gör är, så det är konstigt att de inte gör något.

Ensamkommandes förbund har sökt organisationsstöd från Malmö stad, men besked ges först i september. Så nu är framtiden osäker.

Sema Soer, enhetschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad, skriver i ett mejl att kommunen inte har för avsikt att göra Möteplats Otto till en permanent verksamhet. Inga raka besked ges om finansiering.

”Gällande ett fortsatt samarbete ser Malmö Stad fram emot en fortsatt kontakt för att kunna delta i och sprida mötesplatsens program till för Malmö stad berörda målgrupper”, skriver Sema Soer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu