Recension


Film
Revolten
Regi: Kornél Mundruczó
I rollerna: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Luke, Body, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy

  • Många bärande scener i Revolten spelas av hundar, och de är många.
Fria Tidningen

Hundarnas oemotståndliga revolt

Lili (Zsófia Psotta) är 13 år och tvingas plötsligt flytta in hos sin pappa (Sándor Zsótér), när mamman drar utomlands med sin nya man. Med sig har hon Hagen, som är en stor blandrashund och hennes bästa vän. Pappan är inte överförtjust. Det artar sig till konflikt.

Dessa tre spelar sina roller mot en fond av ett delvis nytt samhälle. En ny lag har inrättats. Den ska gynna renrasiga hundar och kanske speglar lagen folkandan, eller så har lagen påverkat människorna. Men snart förstår vi att föraktet mot blandrashundarna genomsyrar samhället.

De överges helt enkelt av sina familjer. När grannarna börjar krångla ser Lilis pappa till att dumpa Hagen och här börjar filmens egentliga äventyr. Hagens öde för honom till de stora flockarna av hemlösa hundar, han säljs som en vara, han utnyttjas och misshandlas.

Revolten är en generös film i det att den ger tid och plats åt att skildra Hagen och hans processer. De stora scenerna med flera hundra hundar är något av det mäktigaste jag sett på senare år. Snart är Hagen en helt annan hund än den jycke som leker med Lili i filmens inledning. Samtidigt slutar aldrig Lili att leta efter honom.

Filmdistributörens förhandsmaterial om Revolten handlar mycket om det här samhället, med sina nya hundraslagar. Med den blicken blir kravaller och hämndbegär en saga om vårt samhälle som tränger sig på. En berättelse om de förtryckta och marginaliserade som slår sig samman i besinningslös revolt.

Men Hagens revolt är också intimt förknippad med Lilis resa från barn till vuxen. Det är en process som får energi när hon tvingas tillbaka till sin pappa, som inte alls hängt med i hennes uppväxt. Hon hamnar i ett revolterande sökande efter en ny roll, driven av Hagens hemlöshet.

Revolten är med andra ord en rik film, full av känsloutbrott, oemotståndligt spelad av Zsófia Psotta, Luke, Body och hundratals hundar med dem. Den märkliga tillfredsställelse man känner av blodsmakande hämnd blandas med en plötslig skräck för att bli den jagade. Som betraktare befinner man sig på båda sidor. Med Lili. Och med Hagen. Men vad kommer att hända när han kommer närmare henne igen och de inte kan undvika att mötas?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Melankolisk cover på Yarden

Recension

En lysande melankolisk cover, som balanserar fint mellan realism och Roy Anderssonsk absurdism, tycker Frias recensent.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu