• Säkerhetsvakter släpade ut demonstranterna från parlamentet i torsdags då lagen röstades igenom.
Fria Tidningen

Spansk anti-protestlag gick igenom

Munkavlar hjälpte inte. Anti-protestlagen som belägger alltifrån att filma en polis till att demonstrera utanför kongressen med skyhöga böter gick igenom i Spanien. Högerregeringen passade samtidigt på att lägga in en ny artikel för direktavvisning av immigranter.

Med alla övriga parlamentsgrupper emot sig, röstade regeringspartiet Partido Popular, PP, i förra veckan igenom ”ley mordaza” – munkavlelagen i det spanska parlamentet. Vänstergruppen, Izquirda Plural, bar munkavlar i protest.

”Munkavle-lagen” som ”la ley de Seguridad Ciudadana”, medborgarsäkerhets-lagen kallas av alla övriga partier har mötts av hård kritik sedan den lanserades förra året. Lagen, som nu kommer att gå till senaten för att slutgiltigt godkännas, inskränker fundamentala demokratiska rättigheter som demonstrations- och mötesfrihet och har tidigare kritiserats av bland annat Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Lagen har inte stöd hos något av de andra partierna och inte heller hos befolkningen – 82 procent av spanjorerna svarar i en omröstning att lagen bör dras tillbaka eller förändras, rapporter spanska nyhetstidningen El País.

Höger-konservativa regeringspartiet PP har egen majoritet i båda kamrarna och kunde på sätt rösta igenom lagen med 179 röster för och 140 emot. Debatten i parlamentet var i torsdags högljudd då omröstningen om lagen skulle ske. Bland annat kördes en kör, bildad ur 15M-rörelsen, ut från den allmänna läktaren då de började sjunga låten ”Do you hear the people sing” från musikalen Les Miserables.

Då lagen gått igenom uttryckte många sin upprördhet:

– Den här lagen är inte nödvändig, den bryter mot europeisk rättspraxis och den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, sa Toni Cantó från socialliberala UPyD.

– En återgång till en polisstat, sa Antonio Trevín, socialdemokratiska PSOE.

– En politisk galenskap som ger polisen oinskränkt makt, sa Joan Tardà vid Europeiska forskningsrådet.

Samtidigt som debatten om anti-protestlagen gick het, passade regeringen på att introducera ytterligare en artikel i den nya lagen. Den gäller att militären ska ha rätt att direkt skicka tillbaka de immigranter som tar sig över gränsen från Marocko till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla. Spanien har under lång tid kritiserats för att direkt skicka tillbaka de immigranter som tar sig över de sex meter höga stängslen med rakblads-taggtråd in till Spanien, utan att ge dem möjlighet att söka asyl eller uppehållstillstånd. Med den nya lagen blir det alltså lagligt för militären att direkt avvisa immigranterna.

Alla partier har lovat att lagen helt eller delvis kommer att tas bort om PP under nästa mandatperiod inte har egen majoritet.

Fakta: 

Det här blir olagligt:

• Att hålla möte eller demonstration utanför kongressen – mellan 600 och 30 000 euro i böter

• Fota/filma polis – mellan 600 och 30 000 euro i böter

• Förolämpa en polis – upp till 600 euro i böter

• Befinna sig i ett ockuperat hus – mellan 100 och 600 euro i böter

• Hindra myndigheterna att utföra vräkningar – upp till 30 000 euro i böter

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vill ha demokratiska val

Premiärministern i Haiti har avgått efter omfattande protester. Folket har väntat på val sedan 2011.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu