Arla tonar ner reklam till barn
Varje år går tiotusentals elever på gårdsbesök genom ett erbjudande som Arla ger till skolorna. Redan i inbjudan framhåller de sina produkter. Men skolan försäkrar att besöket inte innebär någon otillbörlig reklam för företaget.
Elever i Berghemskolan i Järfälla fick en lapp med sig hem. Det var en inbjudan till ett gårdsbesök som ingår i undervisningen för de yngre klasserna på skolan. Erbjudandet att hälsa på gården kommer från Arla, som varje år har ungefär 45 000 barn och ungdomar på besök på sina gårdar.
Men inbjudan är inte bara en lapp som ger information om utflykten. Där står också att eleverna kommer att bjudas på Arlas produkter, som Bregott. Man får ta med sig en förstärkt matsäck, men i inbjudan finns också uppmaningen att ”vi ser helst att alla dricker och äter av det Arla bjuder på först och främst”. Inbjudan är skriven av Arla, men lämnas ut av skolans personal.
Det finns riktlinjer från Konsumentverket för hur företag får marknadsföra sig mot barn. På Skolverket klargör Claes-Göran Aggebo hur de ser på företagens försök att marknadsföra sig direkt till elever.
– Det finns egentligen ingenting som hindrar att man använder företag eller organisationer, trossamfund eller politiska partier för delar av kunskapsförmedlingen i skolan. Tvärtom är det något som uppmuntras, att man ska ha kontakter med det omgivande samhället, säger han.
Men det ska inte vara förenat med förpliktelser från skolans sida, eller påverka skolans suveränitet i hur de bestämmer över undervisningen. Regelverket är inte reglerat i detalj, utan det handlar mycket om hur skolledare och lärare formar undervisningen kring gårdsbesöket.
– Det ska ju inte göras på ett sätt som gör att barnen förknippar lantbruk med just Arla. Det ska inte se ut som ren marknadsföring. Men skolorna är generellt sett duktiga på att hantera den här typen av undervisning på ett bra sätt, säger han utan att kunna uttala sig om det enskilda fallet.
Det stora ansvaret vilar alltså på skolan för hur ett företag tillåts att påverka eleverna. Företagen får sedan utforma sin marknadsföring därefter.
Claes Henriksson är presschef på Arla. Han berättar att Arla ser gårdsbesöken som en viktig verksamhet.
– Vi har haft skolbesöken i nästan 20 år. Vi är det största mejeriföretaget i Sverige, där 75 procent av alla bönder tillsammans äger kooperativet Arla. Därför har vi har ett stort ansvar, och det blir många besök varje år. Det är många bönder som är väldigt engagerade i skolbesöken, säger han.
I Stockholms län finns det nio gårdar som är öppna för skolbesök. De är bland annat utvalda för att de ska vara lätta att nå med buss. Bönderna som ställer upp får en viss ersättning, som ska täcka lön för en ersättare, medan bonden tar emot barnen.
– Men vi är ett stort företag och det här är inte en stor summa i förhållande till vår omsättning.
Den inbjudan som Berghemskolan har inte funnits så länge.
– Vi har aldrig fått kritik för den förut, vi har haft den här inbjudan sedan i december. Men det är en bedömning som vi måste göra om den inte är bra formulerad. Syftet är ju inte att vi ska sälja produkter genom det här, utan vi vill visa barn var maten kommer ifrån, säger Claes Henriksson.
Berghemskolans biträdande rektor Kea Terneborg säger att gårdsbesöken är mycket uppskattade. Skolan brukar använda gårdsbesöken i sin undervisning.
– För många barn är det här enda gången de får besöka en bondgård och se levande djur.
Kea Terneborg betonar att besöken inte alls präglas av Arla som företag.
– Det brukar vara väldigt engagerade bönder, som är duktiga på att berätta för barnen. De pratar inte om Arla, utan ger framför allt en stor förståelse för sammanhangen kring vår mat.
Är det inte olyckligt att Arlas produkter framhävs på inbjudan, när det inte speglar besöket?
– Jag kan inte se att det spelar någon roll, och mig veterligen har ingen reagerat innan du hörde av dig till mig nu, säger hon.
– Personalen är professionell och kommer till skolledningen om det finns tveksamheter kring undervisningen. Det gäller även i de här frågorna.
Efter vår intervju återkommer Claes Henriksson till SFT. Arla har bestämt sig för att ta bort vissa formuleringar i inbjudan som vissa skolor använder.
– För oss är det viktigt att det här blir en positiv upplevelse för alla. Om vi ser att föräldrar reagerar vill vi ändra på det. Våra varumärken ska inte framhävas, det är inte det som är meningen, säger han.
Kea Terneborg tycker att det är bra att Arla ändrar på sin inbjudan.
– Framför allt är det bra att inga produktnamn finns med i texten, säger hon.