• Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva, hoppas att det landsbygdspolitiska programet ska ge landsbygden större inflytande.
Landets Fria

Gräsrotsrörelser formulerar framtidens landsbygdspolitik

Ett landsbygdspolitiskt program ska nu tas fram av landsbygdsbor och aktivister. Bättre tillgång till service och bredband, bygdepengar från vindkraftsproduktion och förändrade reseavdrag är några förslag.

Mellan den 16 och 18 maj arrangeras Landsbygdsriksdagen i Sandviken. En av de stora punkterna under dagarna är att formulera ett politiskt program med konkreta idéer för utveckling av landsbygden. Programmet ska presenteras under Almedalsveckan och fungera som ett manifest för landsbygdsrörelsen inför valet i september 2014.

– Vi vill samla och synliggöra de frågor som är viktiga för de 5 000 lokala utvecklingsgrupper som finns inom rörelsen. Förhoppningsvis ger det gräsrötterna på landsbygden mer inflytande, säger Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Kevin Sjögren från Hamrångebygden, tre mil norr om Gävle, blir en av deltagarna på Landsbygdsriksdagen.

– Ger man landsbygden något kan vi ge tillbaka. Det behövs ett större engagemang från politikerna än vad som finns i dag.

Den viktigaste frågan är att skapa fler arbetstillfällen utanför städerna, anser Kevin Sjögren som är projektledare för bygget av ett produktionskök. Tanken är att lokala matproducenter ska kunna hyra in sig i köket och tillaga sina råvaror där. I anslutning finns en butik där det går att sälja sina produkter.

– Det finns goda initiativ som ger projektpengar till landsbygden men det är för mycket byråkrati och för många blanketter som måste fyllas i, säger Kevin Sjögren.

Andra frågor som han vill driva är en basservice på landsbygden med apotek och hälsocentral, samt bättre kollektivtrafik och bredband.

Åse Blombäck håller med om vikten av tillgänglighet till offentlig och privat service men tycker också att det är viktigt att jobba med frågor som miljö, omställning och integration.

– Vi står inför stora utmaningar både när det gäller energiförsörjning och när det gäller att skapa ett öppet samhälle. Det är därför väldigt viktigt att vi jobbar för mångfald och mot rasism, säger Åse Blombäck.

Fakta: 

Förslag på punkter till det landsbygdspolitiska programmet

• Bestäm en lägsta acceptabel nivå på samhällsservice som varje invånare i Sverige ska ha tillgång till oberoende av bostadsort.

• Förändra reseavdragen så att de gynnar landsbygden.

• Avskriv studielånen för dem som bosätter sig på landsbygden i ett visst antal år.

• Gör det möjligt att vara mantalsskriven på sitt fritidsboende under viss del av året.

• Vid etablering av vindkraft ska minst 20 procent erbjudas till lokalt ägande. I Danmark är det lagstiftat om detta.

• Lagstiftning om minst 0,5 procent i bygdepengar från nettoproduktionen av vindkraften till berörda byar/lokalsamhällen.

• Regeringen bör höja bredbandsmålet och besluta att det ska finnas bredband på minst 100 Mbit/s i varenda by, senast 2015.

• Anslå ytterligare 1,5 miljarder av nationella medel till lokala fibernätverk fram till och med 2015, utöver pengar till sammankopplingen av nätverken.

Idéerna är inskickade av landsbygdsaktiva till Hela Sverige ska leva.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu